Srbija

Direktno.rs

04. 07. 2022. 06:00 4

Trg sećanja na žrtve NATO pet godina gradilište, rokovi nebrojano puta probijeni

Centar Ćuprije, već četvrti mesec, više podseća na neki od gradova iz ratom zahvaćene Ukrajine, nego na grad gde se planski vrši rekonstrukcija gradskog jezgra. Predizborni mart je za lokalnu vlast bio pretrpan aktivnostima: davanje izjava lokalnim medijima, koje drže pod kontrolom o projektima koje građani Ćuprije "čekaju vekovima", početak rekonstrukcije Karađorđeve ulice, početak rekonstrukcije Trga Stefana Prvovenčanog…

Četiri meseca kasnije u Ćupriji je glavna ulica raskopana i neprohodna, stare ploče sa Trga su uklonjene, drveće posečeno, a radnici se ne pojavljuju na gradilištu. Lokalna vlast ignoriše građane, a novi-stari narodni poslanik i predsednik skupštine opštine Ćuprija Ninoslav Erić, koji je prednjačio u izjavama o započetim radovima, posle aprilskih izbora, kao da je u zemlju propao.

Jedan od projekata lokalne vlasti, kome se kraj ne nazire, jeste Trg sećanja na žrtve NATO agresije, na uglu ulica Karađorđeve i Milice Cenić. Uređenje javne površine sa fontanom se našlo u Programu infrastrukturnog razvoja opštine Ćuprija 2019 - 2021, koji je, sad je već jasno, samo bio spisak lepih želja i predizbornih obećanja.

Od 2019. do tekuće 2022, svakim budžetom opštine Ćuprija predviđena su sredstva za završetak radova na ovom projektu. Sa izvođenjem radova išlo je malo teže. 2019. izvršeno je betoniranje 78 betonskih kocki različite veličine, što bi trebalo da predstavlja 78 dana NATO agresije. Od toga se na uređenju Trga dalje nije odmaklo, iako je nekoliko puta najavljivan završetak radova i planiran novac u budžetu za tu namenu.

U sklopu predizborne kampanje, kandidat za narodnog poslanika Ninoslav Erić je ponovo otvorio radove i najavio skori završetak istih, kao i šta će se raditi po završetku Trga. Doduše, Erić je 26. marta priznao kako je određenih kašnjenja bilo, ali da je razlog imovinsko pravne prirode, da je sada sa tim gotovo i da nema prepreka završetku ovog projekta.

Prema informacijama koje se nalaze na tabli, radovi su počeli 11. marta i trajaće 45 kalendarskih dana. Rok predviđen za završetak radova je odavno istekao. Građevinske mašine su bile na gradilištu do izbora održanih 3. aprila, a onda je izvođač radova napustio gradilište i do današnjeg dana se niko na gradilištu nije pojavljivao. Trg u izgradnji ostaje da čeka neke sledeće izbore i neko novo obećanje lokalne vlasti o konačnom završetku.

I to nije sve, velika većina započetih radova, koji se slučajno zadese baš u predizbornoj kampanji, ostalo je bez izvođača, bez nagoveštaja da će se kraj ikada desiti. Mogli bismo da pomenemo pregršt različitih projekata od zgrade Prve mesne zajednice do zgrade bivše modne kuće 22. decembar.

No, taj trend traje, postoji i u drugim opštinama, te ljudi, građani razmišljaju da je bolje da se nešto prividno dešava, nego da stoji raskopano. Nema pobune, nema loše reči, jer jedan negativan komentar dovodi do egzistencijalnih posledica. Što je ujedno paradigma svih porodica u gradu na Moravi.

Iz Stranke slobode i pravde u Ćupriji saznajemo da su pokušali da dobiju zvaničnu informaciju zašto su radovi zaustavljeni, ali, kako kažu, naišli su na zid ćutanja i ignorisanja.

Opštinska vlast se ponaša krajnje bahato i neodgovorno, ignorišući nezadovoljstvo građana Ćuprije amortizujući to nezadovoljstvo plasiranjem beznačajnih vesti preko plaćenih lokalnih medija. Sramno je da lokalni mediji, plaćeni iz budžeta opštine novcem svih građana, izveštavaju o saniranju nekoliko udarnih rupa na kolovozu, a ne pitaju i izveštavaju o radovima koji kasne mesecima i na taj način zagorčavaju život građanima grada na Moravi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Kolumna



Uterivanje istine

Zoran Živković [13.03.2024.]




Video dana

Modni kritičar

Anketa

Jeste li i vi dobili povećanje računa za struju?

Rezultati