Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Srbija

Direktno.rs

01. 07. 2022. 09:30 1

Ko je kriv: Načelnik ili gradonačelnik

Povodom jučerašnje izjave gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da je "prethodnih dana bilo pokušaja diverzije vodosnabdevanja u Novom Sadu", kao i upozorenja da su o tome "obavešteni Bezbednosno-informativna agencija i policija", skrenuo bih pažnju javnosti na tri činjenice koje gradonačelnik prećutkuje kako bi izbegao vlastitu odgovornost - stoji u saopštenju predsednika Gradskog odbora Narodne stranke za Novi Sad Borislava Novakovića.

• Prvo, nije prvi put da se Bezbednosno-informativna agencija, od strane predstavnika aktuelne vlasti, poziva da radi ono što nije njen posao. Od klizišta u Grdeličkoj klisuri do problema vodosnabdevanja Novog Sada, uporno se poziva BIA, da rešava probleme koji nisu u njenoj nadležnosti.

Zašto?

Samo zato da bi se profesionalni propusti, aljkavost i javašluk aktuelnih vlasti zataškao, a ceo "slučaj" prikazao kao "diverzija" i namerni incident onih koji ne misle dobro našoj državi. Osnovni zadatak BIA je da štiti bezbednost Republike Srbije, a ne da istražuje probleme vodosnabdevanja Novog Sada. Ako postoji osnovana sumnja da neko namerno sabotira uredno snabdevanje vodom grada Novog Sada - to je posao policije i tužilaštva, a ne BIA.

• Drugo, punih deset godina ne postoji osmišljeno i plansko investiranje, kako bi se vodosnabdevanja Novog Sada učinilo kvalitetnim i stabilnim.

Postojeći kapaciteti su projektovani i građeni u vreme kada je Novi Sad imao oko 300.000 stanovnika. U Novom Sadu trenutno živi preko 500.000 stanovnika, sa daljim trendom uvećanja. U vremenu koje je ostalo iza nas trebalo je revitalizovati stare bunare, graditi nove bunare sirove vode i investirati u novu fabriku vode.

Dakle, trebalo je povećati kapacitete pitke vode, koji će uvažiti ne samo činjenicu da naš grad postao polumilionski, nego i pratiti proekciju demografa koji predviđaju da će za 20 godina u Novom Sadu živeti preko 700.000 stanovnika. Sve to nije rađeno i zato danas Novi Sad nema dovoljno pitke vode.
• Treće, u tzv. "vršnim" periodima, kada se troši najviše vode, a to su po pravilu jul i avgust mesec, kada u dugom nizu dana temperatura ne pada ispod 30 stepeni, neophodno je aktivirati rezervoar vode na Mišeluku. Nažalost, kapaciteti vode na Mišeluku, u kom se voda preko noći akumulira, da bi preko dana bila potisnuta u vodovodni sistem, već odavno nisu dovoljni za elementarne potrebe u letnjim mesecima.

Dakle, stari kapaciteti su dotrajali i oskudni, a novi rezervoari na sremskoj strani nisu sagrađeni.

Svi navedeni problemi nemaju veze sa BIA. Naprotiv, reč je o očitim propustima čelnika gradske vlasti.

Nije vodosnabdevanje u nadležnosti načelnika, nego gradonačelnika.

Nema potrebe da Miloš Vučević izigrava komunalnog Iliju Čvorovića. Za promenu mogao bi da radi posao za koji je plaćen.
Napokon, snabdevanje vodom Novog Sada, osnovna je i najvažnija komunalna delatnost.

Ovako skandalozno urušavanje komunalnog sistema je nezabeleženo u bližoj prošlosti našeg grada i iznova aktuelizuje potrebu raspisivanja vanrednih lokalnih izbora, jer ova gradska uprava demonstrira amaterizam i potpuno odsustvo zanatskog poznavanja upravljanja gradom.

Politička logika je surovo jasna: što duže budu izbegavali izbore, poraz SNS-a će biti ubedljiviji - stoji na kraju saopštenja predsednika Gradskog odbora Narodne stranke za Novi Sad Borislava Novakovića.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Dijalog, to sam ja!

Zoran Živković [11.08.2022.]
Anketa

Da li je Svetislav Pešić dobro postupio što je precrtao Miloša Teodosića?

Rezultati

Video dana

Patkonaut