Srbija

[ Izvor: Južne vesti ]

30. 06. 2022. 20:34 8

Stefan Nemanja ima ulicu u Nišu - pod POGREŠNIM imenom (FOTO)

Jedan od najznačajnijih srpskih vladara i rodonačelnik dinastije Nemanjića, Stefan Nemanja, ima svoju ulicu u Nišu, a godinama je na tabli natpis "Ulica Stevana Nemanje". Istoričar Milan Ranđelović ističe da je ime "Stevan" prihvatljivo u narodnoj tradiciji, ali ne i kada je reč o administrativnim stvarima kakvi su nazivi ulica.

U mnogim mestima u Srbiji Stefan Nemanja je kroz ulice ostao Stefan, ali to nije slučaj u Nišu gde je "prekršten" u Stevana. Ovo ime, kaže Ranđelović, može da se koristi u poeziji ili prozi, ali ne i kada se dodeljuje ulica.

- Kada pričamo o nečemu što je deo narodne tradicije, odnosno istorijska ličnost bilo u prozi ili u lirici, poeziji, te varijacije imena Stevan, Stefan to je nešto što se toleriše i to apsolutno nije nikakav problem, to je tako prihvatljivo. Međutim, ako ste naveli da je reč o ulici, znači već pričamo o nečemu što je administrativna kategorija, dakle u tom smislu bi trebalo da bude i te kako bitno da li je Stefan ili Stevan - ističe istoričar.

Poručuje da istorijska ličnost treba da bude navedena onako kako je pamte i naritivi i istorijski izvori, pišu Južne vesti.

- Nema razloga zbunjivati ljude time što ćemo da budemo dosledni i da kažemo - ne do sad je bio Stevan Nemanja, nek ostane tako, da ostane nepravilno, znači treba promeniti naziv - kaže Ranđelović.

Međutim, predsednik Komisije za nazive ulica Milan Radivojević kaže da se niko od građana nije žalio, niti podneo inicijativu za promenu imena zbog slovne greške.

- Ja sam postavljen pre dve godine, to ime sigurno nije dato od kad sam ja postavljen. Niko se nije zvanično obratio s tim problemom Komisiji, tako da još to nismo razmatrali, videćemo o čemu se radi. To je odluka od ranije, reagujemo na inicijative i žalbe građana - navodi Radivojević.

"Nikako Stevan već Stefan"

To nije jedini primer da su vladari iz dinastije Nemanjića prekršteni, pa je doskora postojala i Ulica Kralja Stevana Prvovenčanog, ali je tabla promenjena.

Ukoliko neko želi da preko interneta pronađe Ulicu Stevana Nemanje, Gugl Maps će je pronaći baš sa tim imenom. Međutim, kada se ukuca pravilan naziv izaći će u zagradi "Nikako Stevan već Stefan".

Iako postoji i ime Stevan, istoričar ističe da je preciznije govoriti Stefan, što na grčkom znači okrunjen vladar. Za razliku od ulice, jedna škola u Nišu nazvana je OŠ "Stefan Nemanja".

Podsetimo, ranijih godina su se građani, ali i predstavnici određenih stranaka žalili na pogrešno napisane nazive ulica. Najčešće su to bile slovne greške, koje su i ispravljene.

Tako je Hilandarska ulica bila Hilendarska, Trg 14 oktobar je dobio tačku posle broja, Stevan Prvovenčani je postao Stefan, a Sveto-savskoj je izbrisana crtica.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Kolumna



Uterivanje istine

Zoran Živković [13.03.2024.]




Video dana

Modni kritičar

Anketa

Jeste li i vi dobili povećanje računa za struju?

Rezultati