Srbija

[ Izvor: Insajder ]

29. 06. 2022. 18:42 4

Protest meštana zbog zahteva za iseljenje

Oko sto meštana sela Pakovraće kod Čačka, čije se kuće i zemlja nalaze na trasi auto-puta Preljina-Požega, protestovalo je ispred zgrade čačanske Gradske uprave jer su dobili rešenja da se isele iz svojih kuća i sa imanja za sedam dana, iako im još nije isplaćena imovina koja im se oduzima zbog izgradnje auto-puta.

Spor sa državom je nastao zbog cene koja je meštanima pre dve godine ponuđena za zemlju i kuće, a za koju kažu da je "nerealno niska", zbog čega su tužili državu, ali se sudski procesi, kako navode, odugovlače i još nisu završeni.

Stanovnica Pakovraće Vesna Nešović rekla je na protestu da nisu ispunjena obećanja koja su nezadovoljni meštani tog sela dobili početkom aprila od predsednice vlade Srbije Ane Brnabić na sastanku koji je održan u Beogradu.

Prema rečima Nešović tada je predsednica vlade rekla da radovi na izgradnji auto-puta neće biti nastavljeni i da njih niko neće dirati iz njihovih domova dok im se ne isplate kuće, zemlja i biljne kulture koji se oduzimaju zbog izgradnje auto-puta.

- To obećanje nije ispunjeno. Mi od lokalne samouprave i Čačka dobijamo rešenja da se iselimo iz naših kuća, a da nam one još nisu isplaćene. Mi nemamo gde da preselimo naše kuće - rekla je Nešović.

Ona je dodala da sudski procesi još nisu završeni.

- Trpimo velike pritiske, prete nam da će doći sa policijom da nas isele i to stvarno nije korektno, pogotovo što mi od početka pokušavamo da legalno dobijemo naša prava na sudu - rekla je Nešović.

Stanovnik Pakovraće Miloš Nikolić rekao je da ne očekuje da će ih neko iz Gradske uprave Čačka primiti i saslušati njihove probleme jer prema njegovoj oceni "Gradska uprava nije zainteresovana za njihov slučaj".

- Ako je u interesu države da gradi auto-put i u našem je interesu da nam se zemlja plati i da se mi u određenom roku preselimo - rekao je Nikolić.

Prema njegovom informacijama 15 domaćinstava u Pakovraću se sudi zbog oduzimanja kuća, a kako je rekao mnogo više domaćinstava se sudi zbog oduzimanja zemlje.

- Država je morala prvo da isplati eksproprisanu zemlju i kuće, da raseli stanovništvo pa tek onda da počne izgradnju auto-puta, a ne da nas tera sada iz kuća koje nam još nisu plaćene i mi nemao gde da odemo - rekao je Nikolić.

On je dodao da je meštanima Pakovraće ponuđeno od 50 do 200 dinara po metru kvadratnom za oduzetu zemlju koja se nalazi na trasi auto-puta, dok su, prema njegovim rečima, građani kojima je zbog izgradnje auto-puta oduzeta zemlja na drugim lokacijama dobijali i po 1.400 do 1.700 dinara po metru kvadratnom.

On je dodao da za novac koji se dobija za oduzete kuće i imanja nije moguće kupiti nove kuće i novu zemlju iste površine.

- Cena kvadrata je "skočila" u odnosu na cene od pre dve godine, kada je izvršena procena naših imanja. Nama je država ponudila 380 evra po kvadratu za kuće, a mi smo dobili od preduzimača ponude da nam prave nove kuće po ceni od 800 evra po kvadratu. Biće teško da se mi ponovo skućimo - rekao je Nikolić.

Protestu meštana Pakovraće pridružili su se i meštani Baluge i okolnih sela okupljeni u udruženju "Ne damo dedovinu", koji se bune zbog trajnog oduzimanja zemlje za pozajmišta i deponije za potrebe izgradnje auto-puta.

Prema proceni predsednika Udruženja Bratislava Simovića oko sto domaćinstava na trasi takozvanog Moravskog koridora se sudi sa državom jer su nezadovoljni ponuđenim cenama za kuće, zemlju i biljne kulture koji im se oduzimaju zbog izgradnje auto-puta, piše Insajder.

Meštani sela koji su danas protestovali nosili su parole: "Da li se ovako i u Beogradu ljudi teraju na ulice", "Gospođo Brnabić koliko vredi vaša reč, kada je tako lako gazite", "Milune obećao si da ćeš da se boriš za nas. Još uvek čekamo da ispuniš obećanje".

Među parolama su bile i "Stop pritisku na veštake i sud", "Gradonačelniče kako vaših 60 ari vredi 1,2 miliona evra, a naših 60 ari samo 7.200 evra", "Gradonačelniče da li vašu zemlju prodajete za 100 evra po aru", "Samo vi u Srbiji dajete našu zemlju u bescenje", "Ne damo metar dedovine za paklo cigareta".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati