Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Srbija

Direktno.rs

22. 06. 2022. 11:56 2

Spomenik "nevinima" s imenima fašističkih zločinaca je izrugivanje žrtvama

Uprkos protivljenjima i protestima građana, gradske vlasti ne odustaju od "Spomenika nevinim žrtvama 1944/45." na uglu ulica Iva Andrića i 1.300 kaplara na Limanu 4. Čini se da će inicijativa zaista i proći, budući da je ovaj put Uprava za urbanizam i građevinske poslove odobrila radove koji podrazumevaju parterno uređenje, izgradnju postamenta i postavljanje rasvete - navodi se u izjavi dr Danijele Grujić, predsednice GrO SSP Novi Sad koju prenosimo u celosti.

Spomenik je sporan iz više razloga, pre svega, jer nema odgovarajuću spomeničku građu, odnosno prateću dokumentaciju koja potvrđuje autentičnost navoda. Zbog toga se na obeležju nevinih nalazi ime ubice Janoša Tota, ali i niza osvedočenih zločinaca koji su slali u smrt svoje sugrađane kao egzekutori ili potkazivači.
Gradski odbor SSP Novog Sada ukazivao je više puta na ovaj podmukli istorijski revizionizam i podlu zamenu teza s ciljem izjednačavanja žrtava i dželata.

Podizanje ovakvog spomenika gradonačelnik Miloš Vučević smatra činom patriotizma. Novosađani, kao svedoci dugogodišnjeg pustošenja budžeta, znaju da je u pitanju drama iz tri čina: osmisli nakaradan projekat, angažuj "podobne" neimare i za sve to ispostavi "papren" račun građanima. Oprobani recept ovaj put je posebno problematičan, jer predstavlja izrugivanje žrtvama, njihovim porodicama, kao i antifašističkoj baštini Grada heroja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Čekajući novu Vladu

Zoran Živković [03.10.2022.]
Anketa

Poskupljenje čega vam je najteže palo?

Rezultati

Video dana

Uhvatio zalet