Srbija

S. M.

22. 10. 2021. 22:54 7

Vučićeva lažna fabrika: Vlasnik uzeo subvencije, radnicima duguje plate

Desetak radnika od jutros dežura ispred ulaza u izraelsku fabriku „Wood feel“ u Kuršumliji, jer je vlasnik počeo da seli mašine pre dvadesetak dana, a nije im isplatio četiri poslednje plate. Oni ne znaju ni da li se zatvara, ali im je jutros rekao da ostaje samo tri radnika.

- Radili smo i subotom i to nije isplaćeno. Ima običaj da radniku da otkaz i onda da mu ne plati poslednje dve plate, pa su ga zbog toga svi tužili i mnogi već dobili na sudu. Od kako ja radim, a počeo sam par meseci nakon otvaranja, krajem 2019. godine najviše je bilo 36 radnika. Poslednjih dana polako je otpuštao redom i na kraju jutros nam je rečeno da ostaju samo tri. U međuvremenu je počeo da seli mašine, a mi to nećemo dozvoliti i obavestili smo i policiju - kaže predstavnik radnika Miloš Veličković.

On dodaje da je obećano da u fabrici, koja je po planu trebalo da proizvodi stilski nameštaj za američko tržište, trebalo za početak da radi 100 radnika, a da se vremenom broj poveća na 200 zaposlenih. Ipak, do toga nikada nije došlo.

- Uzeo je pare sa biroa, subvencije države, sve što je mogao. Sada ne dozvoljavamo da odnese mašine dok nam ne isplati šta duguje - dodaje Veličković.

Radnici se plaše da preko noći ne dođu i isele mašine, pa dežuraju na smenu, a na sat vremena obilazi ih i policija.

Ova fabrika je dospela u javnost još 2018. godine kada je tadašnji potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković na televiziji sa nacionalnom frekvencom, bliskoj SNS vlasti rekao kako u Kuršumliji bukvalno cvetaju ruže, jer je došao Izraelac i otvorio fabriku. Svi u ovoj opštini danima su prepričavali tu izjavu i tražili fabriku, ali je nisu našli. Zatim je Slavko Ilić, koji je ugostitelj i nekadašnji odbornik u lokalnoj skupštini, a sada član Glavnog odbora Stranke slobode i pravde iz Kuršumlije ponudio svoju kafanu onome ko nađe fabriku. To naravno u tom momentu nije bilo moguće, jer ona i nije počela sa radom. Tek skoro godinu dana nakon toga otvorena je, ali za samo 36 radnika.

- Sramota je šta radi bahata naprednjačka vlast i kako laže i vara ovaj narod. Oni našim parama plaćaju izmišljene investitore, ne štite radnike i njihova prava i žmure na sva zlodela koja se čine. Ovo je siromašan kraj u kojem je svako radno mesto zlata vredno - kaže Ilić koji je radnicima večeras dao podršku i posetio ih.

On poziva građane Kuršumlije da ustanu i odbrane prava zaposlenih u, kako se ispostavilo još jednoj lažnoj Vučićevoj fabrici.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati