Srbija

S. Marković

13. 08. 2021. 16:24 7

TONČEV KASNI S RADOVIMA: Gimnazija nije završena, gde će i šta će đaci

Rekonstrukcija zgrade prokupačke Gimnazije, pored koje se nalazi i Medicinska škola "Dr Aleksa Savić", kasni sa završetkom, a još se ne zna hoće li učenici narednu školsku godinu započeti u njoj. U preduzeću "Tončev gradnja", čiji je vlasnik aktuelni ministar bez portfelja Novica Tončev, a koja je izvođač, kažu da su se pojavili viškovi radova i da će do 25. septembra sve biti gotovo.

U Gradskoj upravi Prokuplje kažu da se pronalazi rešenje da učenici, ipak, školsku godinu započnu u ovoj zgradi, ali da to zavisi od Nadzornog organa, odnosno niške firme "Grning" i da se čeka njeno odobrenje.

- Prema Ugovoru i Aneksu ugovora, rok za izvođenje radova je bio 3. avgust 2021. godine. Zbog otežanih radova na fasadi, zbog specifičnosti materijala i tipa fasade, koja se, inače, prvi put izvodi na teritoriji čitavog Balkana, radovi na fasadi su produženi za kraj septembra. Radovi na unutrašnjosti objekta su u punom jeku i biće završeni do 25. avgusta, a produženi su zbog pojave viškova radova i nepredviđenih radova, kao i složenosti objekta, s obzirom da je isti u nadležnosti Zavoda za zaštitu spomenika - kazao je direktor "Tončev gradnje" Dragan Zlatković.

Kompletna rekonstrukcija zgrade košta 306 miliona dinara i na tenderu koji je bio raspisan, prijavilo se četiri ponuđača, a izabrana je firma aktuelnog ministra bez portfelja. Pored fasade, radi se i kompletna unutrašnja rekonstrukcija, kao i uređenje nekadašnjeg bioskopa koji je u ovoj zgradi. Sve radove finansira Kancelarija za javna ulaganja.

Od kako je počela rekonstrukcija juna 2020. godine, odnosno čitave prošle školske godine učenici Gimnazije i Medicinske škole su bili podstanari u Poljoprivrednoj i Tehničkoj školi.

Radovi kasne, a kako kaže član Gradskog veća Milena Petrović, postoji mogućnost da se završi unutrašnje uređenje, da učenici mogu da koriste učionice, a da se fasada završava kasnije.

- Ipak, čekamo Nadzorni organ koji će dati konačnu odluku da li je to izvodljivo - kazala nam je Petrović.

Zgrada Gimnazije je upisana kao nepokretno kulturno dobro 2005. godine u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Niš. Predstavlja spomenik kulture, a predlog da dobije taj status dala je Vlada Republike Srbije još 1997. godine.

Poslednjih godina je bukvalno bilo nemoguće boraviti u njoj, jer do sada nikada nije rekonstruisana.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati