Srbija

[ Izvor: VOICE ]

13. 06. 2021. 18:32 4

Cane na protestu protiv zagađenja: Na delu nečiste sile!

Nekoliko stotina aktivista i građana protestovalo je danas u Perlezu ispred fabrike za preradu plastike "Feitiansuye" koja već godinama ispušta otpadne materije u obližnji kanal, izaziva pomor riba i ugrožava životnu sredinu. Okupljeni su tražili zatvaranje fabrike, poručujući da je život u ovom banatskom mestu postao "nepodnošljiv".

- Zahtevamo da se fabrika zatvori sve dok se na odžake ne postave neki filteri i dok zagađenu vodu ne prestanu da ispuštaju u kanal za navodnjavanje. Oni pod hitno moraju da očiste kanal kako bi lokalni paori mogli da ga koriste za navodnjavanje. Nas ne zanima ko tu radi i ko je investitor, nas zanima ko je odgovoran za dolazak fabrike i ko im je dozvolio da nam ovo rade - poručila je na skupu predstavnica ekološkog udruženja "Belorepan" Teodora Gavran, prenosi VOICE.

Ona je istakla da će nadležnima predati četiri zahteva, a ukoliko ne budu ispunjeni u naredna četiri dana, da će aktivisti blokirati sve ulaze u fabriku, ali i formirati pravni tim koji će se baviti ovim problemom.

Protest u Perlezu je podržao i frontmen benda Partibrejkersi Zoran Kostić Cane, koji je pozvao građane da budu "dosadni i uporni".

- Carska bara više neće biti Carska, biće samo bara. Bele čaplje biće obučene u crno. Nemojte posle da se žalite kad vam deca budu prebacivala i osvrtala se na vas kukavičluk, što ste im ostavili ovakav život. Pomozite ljudima koji žive tik uz Kineza, a Kinez ih zeza. Budite dosadni, jer samo tako možete nešto da promenite - rekao je Kostić i dodao da su ovde na delu "nečiste sile, protiv seoske idile".

Predstavnik pokreta Odbranimo reke Stare planine Aleksandar Jovanović Ćuta poručio je da je "došlo vreme da građani preuzmu zakon u svoje ruke".

- Dok dve trećine sveta skapava od žeđi, mi dozvoljavamo da tamo neki investitor našu pijaću vodu gura u tamo neke cevi, dok ovde u Perlezu narod nema šta da pije. U kojoj to zemlji, Aleksandre Vučiću, Kinezi kontrolišu kretanje građana? Mi poštujemo zakon, dok ga oni konstantno krše. Došlo je vreme da mi građani treba da sprovodimo zakone. Gde god ne postoji država, sve je pod zaštitom nas građana - zaključio je Jovanović.

Nakon protesta, građani i aktivisti su se uputili na zemljište iza fabrike, gde su lopatama iskopavali velike komade plastike i metala koje su navodno radnici fabrike ilegalno zakopali. Fabrika za preradu otpada je kratko, nakon pisanja portala VOICE-a bila zatvorena, nakon što je inspekcija utvrdila nepravilnosti u njenom radu.

Pre nekoliko dana, fabrika je ponovo otvorena. Tom događaju je prisustvovao i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, koji je saopštio da je fabrika ispunila sve potrebne ekološke norme. Međutim, meštani tvrde da se smrad i dalje oseti i da se otpadne vode i dalje ispuštaju u kanal.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


U trendu

Zoran Živković [29.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati