Srbija

Direktno.rs

11. 03. 2021. 12:27 4

"Pek je mrtva reka, ugroženi građani Kučeva"

Reka Pek više ne postoji, nekada se zvala zlatonosna reka, a sada je zovemo „bakarna“ ili mrtva reka. Kineska kompanija Ziđin koja u rudniku Majdanpek vrši iskopavanja zlata, srebra i bakra, ispustila je bakar sulfat kroz svoje otpadne vode u reku Pek, pre toga ih mešajući sa krečom kako bi dobili svetliju boju zbog čega je Kučevu ugroženo snabdevanje pijaćom vodom - kažu iz Odbora za ekologiju i životnu sredinu Stranke slobode i pravde.

- Kineski Ziđin, glavni krivac za uništavanje reke Pek i planira da poveća kapacitete celog proizvodnog procesa, sa 6 na 11 miliona tona godišnje, dok Ministarstvo zaštite životne sredine po običaju ćuti i okreće glavu na drugu stranu - navode iz SSP.

Kako iz SSP pitaju "šta i da kažu kada su pre šest meseci doneli rešenje da Ziđin nema obavezu da izradi studiju o proceni uticaja na životnu sredinu za povećanje proizvodnog procesa Rudnika bakra Majdanpek".

- Da li Majdanpek koji ima manje od 8.000 stanovnika treba potpuno uništiti i iseliti samo da bi strane kompanije ostvarile profit? Šta će biti sa građanima Kučeva koji više nemaju pijaću vodu? Koliko je ljudi država spremna da žrtvuje zarad svojih privatnih interesa - pitaju iz SSP.

Iz ove stranke apeluju na nadležno Ministarstvo i Inspekciju za zaštitu životne sredine da izađu na teren i na licu mesta se uvere da je Pek, nekada čist i bistar pretvoren u korito za taloženje jalovine i bakar sulfata.

Sanja Lukić, Odbor za ekologiju i životnu sredinu Stranke slobode i pravde 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati