Srbija

[ Izvor: 021.rs ]

27. 01. 2021. 19:23 1

A zašto ih kupuju? Dali 820.000 evra za službena vozila

Gradska vlast izdvojiće rekordnih 97 miliona dinara, što je oko 820.000 evra za kupovinu novih službenih automobila, ali nije poznato zbog čega ih kupuju, jer se odgovori na pitanja izbegavaju.

Ova količina novca prevazilazi višegodišnja izdvajanja iz gradske kase za kupovinu vozila. Istovremeno, to je suma koja je veća od knjigovodstvene vrednosti više od 100 raznih automobila i drugih prevoznih sredstava koje Grad Novi Sad ima u svom vlasništvu, piše portal 021.rs.

Da Novi Sad planira rekordna davanja za nove automobile, vidi se iz Programa investicionih aktivnosti za potrebe organa Grada koji je na predlog gradonačelnika usvojilo Gradsko veće 13. januara. Ceo program je vredan 261,2 miliona dinara, tako da na nova vozila otpada trećina ukupne sume.

U Gradskoj kući na pitanje 021.rs o tome zbog čega se opredeljuje ovolika suma, kao i koji broj vozila se nabavlja, nisu odgovorili. Tačnije, poslali su samo da su "iskazane potrebe za vozilima Uprave za inspekcijske poslove, Komunalne policije, Uprave za imovinu i imovinsko-pravne poslove i Službe za zajedničke poslove, što ne znači da će one biti realizovane u 2021. godini". Ipak i u ovom kratkom odgovoru postoje nedoumice, s obzirom na to da umesto Komunalne policije postoji Komunalna milicija koja je deo Uprave za inspekcijske poslove. Na dodatne pozive Gradskoj kući da dostave potpune odgovore, nije bilo reakcija.

Iako svih 97 miliona dinara za ovu namenu možda neće biti potrošeno ove godine, ova suma je veća od izdvajanja za kupovinu vozila u odnosu na prethodne godine. Podaci govore da Novi Sad godišnje kupi nekoliko vozila, oko pet, što za svoje službe, što za potrebe policije, vatrogasaca.

Zanimljivo je da, prema popisu imovine, knjigovodstvena vrednost vozila u vlasništvu Novog Sada (103 putnička automobila, šest terenaca, četiri kombija, četiri dostavna vozila, autobus, dva kamiona, jedno vatrogasno vozilo) iznosi 67,3 miliona dinara, dok je nabavna cena bila 222,4 miliona. Deo vozila je ustupljen policiji, Žandarmeriji, Okružnom zatvoru, Kulturnom centru, ali i osobama sa invaliditetom.

Novosadski odbor Pokret "Dosta je bilo" je reagovao povodom informacije da se izdvaja 97 miliona dinara, odnosno više od 820.000 evra za kupovinu vozila. Oni su naveli da je gradska vlast, bez slova obrazloženja, već na početku godine odlučila da donese odluku o kupovini novih automobila.

- Relativno lako se može zaključiti da se za toliki novac može kupiti više od 50 prosečnih automobila pa se postavlja pitanje šta se to u funkcionisanju lokalne samouprave promenilo da se, odjednom, pojavila potreba za nabavkom tolikog broja automobila? Ili, zašto gradska administracija ne koristi javni prevoz? Da li, možda, nisu zadovoljni kvalitetom usluge, cenom karte, ili je nešto drugo u pitanju? I, možda najvažnije, zašto neko od gradskih čelnika ne izađe pred one ste kamere i mikrofone i kaže građanima: Planiramo da kupimo 50 automobila - zaključuje DJB.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati