Srbija

S. M.

17. 01. 2021. 17:59 2

Volonteri iz Niša nosili namirnice ugroženima u poplavama

U Donjem Crnatovu kod Žitorađe, kao i u Voljčincu danas je uručena pomoć meštanima, čija su domaćinstva pretprela štetu usled poplave koja se u ovom kraju dogodila pre sedam dana. Oni su dobili pijaću vodu, dezinfekciona sredstva, hranu, sredstva za ličnu higijenu, odeću i obuću, a pomoć su prethodnih dana prikupili odbori Stranke slobode i pravde. Ukupno su ovom prilikom volonteri iz Niša obišli dvadeset najugroženijih domaćinstva u kojima je i dvadesetoro dece.

- Drugi put smo u ovom selu, jer smo pre par dana dolazili i doneli pakete pomoći. Ovo je strašno. Kako kažu meštani, 70 odsto površine sela bilo je poplavljeno. Ljudi su ostali bez mehanizacije, hrane, a najgore od svega je to što ih niko nijednom nije obišao iz lokalne samouprave. Oni su prepušteni sebi- kaže Jelena Milošević, jedan od volontera i učesnika akcije.

Ona dodaje da je prikupljena pomoć i za Jablanički okrug, kao i za Belu Palanku i ona će se isporučiti narednih dana.

Njenu priču, da niko iz lokalne samouprave nije izašao na teren i da su meštani sami pomoću pumpi koje imaju vadili vodu iz svojih podruma, prostorija, potvrđuju i oni. Kako kaže, evo već je sedmi dan, a nikog od nadležnih nisu videli.

- Probudio sam se u ponedeljak ujutro u pet časova i kada sam pokušao da izađem iz kuće nisam mogao, jer je voda došla skoro do gornjih vrata. Na moju sreću stambeni deo kuće je izdignut, pa voda nije ušla u taj prostor, ali mi je poplavila podrum sa zimnicom, poljoprivrednu mehanizaciju, sve što sam imao. Oduvek ovde živim, dešavalo se da dođe do poplave, ali nikada nismo videli ovoliku vodu - svedoči Milovan Savić.

I ostali potvrđuju da su se sami izborili sa svim onim nedaćama koje su došle nakon poplave. Oni još uvek nemaju vodu za piće, jer su im bunari potopljeni. O dezinfekciji prostorija koje su bile pod vodom i ne misle, kao ni o hrani za stoku koja je uništena, samo nemoćno sležu ramenima.

Za razliku od njih, predsednik opštine Ivan Stanojević nam je u petak rekao da su predstavnici lokalne samouprave obišli selo.

- Nije istina da ne reagujemo. Svako ko se javio da je ugrožen je sagledan kako smo mogli. Ja sam i obišao to selo. Istina je da nisu imali vodu, ali od danas smo zahvaljujući preduzeću „Naisus“ dobili cisternu sa pijaćom vodom i ona ide po terenu - kazao nam je Stanojević, još u petak.

U svakom slučaju, sve i da je sada tako, prvih pet dana od poplave u ovo selo niko nije ušao i meštani kažu da su ih jedino obišli volonteri iz Niša.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati