Srbija

S. M.

29. 12. 2020. 16:06 3

APLAUZ OČAJNIH RADNIKA Apoteka "Prokuplje" dobila koncesionara (VIDEO)

Skupština grada Prokuplja odobrila je da se potpiše ugovor o koncesiji Gradske apoteke, koja ima svoje objekte u sve četiri opštine Topličkog okruga. Ovu odluku u znak protesta ironičnim aplauzom ispratilo je oko dvadesetak zaposlenih koji su bili ispred zgrade Doma kulture, gde je održana sednica. Kako kažu, broj bi bio veći da mnogi ne rade i da nisu oboleli od kovida.

- Ovo je sramota u godini kada Apoteka slavi 70. rođendan, oni su je zakopali. Strašno je šta su uradili i to tiho i brzo. Do pre dve godine otvarali smo objekte, hvalili se time da je naša ustanova jedna od najjačih u Srbiji, a sada je dajemo privatniku - komentarišu zaposleni prokupačke Apoteke koji su se okupili.

Oni dodaju da je postojala mogućnost da je otkupe, ali da im to niko nije rekao i da su dovedeni u zabludu.

- Angažovaćemo advokata, kako bismo barem uspeli da se zaštitimo od novog vlasnika - najavljuju radnici.

Najviše su razočarani u donedavnog direktora, koji je sada načelnik Topličkog okruga Zlatana Miljkovića, koji je prisutnim odbornicima objasnio zašto apoteka mora da se da koncesionaru. 

Cena za 13 objekata, koliko u Topličkom okrugu ima Apoteka Prokuplje je 230 miliona dinara. Iako Miljković tvrdi da će svih sedamdeset radnika ostati u ustanovi u naredne tri godine i da će plata biti na nivou  decembra prošle godine, odnosno diplomiranom farmaceutu 76.000 dinara, zaposleni baš ne veruju u to. 

- Do 2015. godine poslovali smo uspešno. Zatim je centralizovanjem javnih nabavki, državna apoteka počela da propada. Onda su došli elektronski recepti koji su nam još više smanjili promet. Država je dobila, pacijenti su dobili, ali su državne apoteke izgubile. To smo osetili sredinom prošle godine i tada smo krenuli u koncesiju, jer je to najbolje rešenje- između ostalog je naglasio on, koji je jedan od vodećih ljudi SNS u Prokuplju  tokom obraćanja odbornicima.

Miljković nije precizirao koliki je trenutni dug apoteke niti ko je budući koncesionar, a mi smo saznali da je to ustanova „Filli farm“ koja se bavi trgovinom lekova. Ono što je zanimljivo je da se koncesijom, koja je oročena na petnaest godina preuzima trenutno stanje, bez završnog računa. Od radnika smo saznali da predstavnici ove firme danima dolaze i već postavljaju svoja pravila poslovanja.

O prokupačkoj Apoteci Direktno je već pisao, jer je poslednjih godina zabeležen pad profita. Posebno je to izraženo u periodu od  dve godine ( 2012. i 2013) kada je direktor Apotekarske ustanove Prokuplje bio sada narodni poslanik SNS iz Prokuplja Darko Laketić. Tada je profit opao ukupno 130 miliona dinara.

Spekulisalo se da to ima veze sa apotekama na Kosovu i Metohiji, koje su bile u vlasništvu Laketićevog oca, zatim brata, pa ženske osobe. Laketić tada nije želeo da komentariše naše istraživanje. Posle njega Miljković je postao direKtor Apotekarske ustanove Prokuplje, sve do kraja avgusta ove godine kada je postao načelnik Topličkog okruga. Za njega je zanimljivo da je drugi čovek prokupačkog SNS, a kako saznajemo, još uvek ima i partijsku knjižicu SPS jer je prve političke korake načinio u toj stranci.

"Koncesiju pravdaju lošim državnim potezima SNS vlasti"

Inicijativni odbor Stranke slobode i pravde u Prokuplju još jednom je reagovao na, kako kažu, mistično propadanje Gradske apoteke.

- Koncesija je jedno obično prikrivanje svih čudnih okolnosti, koje su učinjenje na štetu građana u poslednjim godinama. I dalje je javnost ostala bez objašnjenja nadležnih zašto je došlo do ustupanja prava na imovinu apoteke trećem licu. Godinama smo slušali da je ovo najuspešnija ustanova u Srbiji, a sada odjednom se pominje gubitak. Gospodin Miljković koncesiju pravda lošim državnim potezima SNS vlasti, a i on je član te iste vladajuće stranke, pa ispada da je protiv onih u čijim je redovima. Ili je reč o njegovoj igri i pravdanju, ili pokušava da prikrije svoje loše poslovne odluke kao dugogodišnjeg prvog čoveka apoteke - saopštava inicijativni odbor SSP.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati