Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Srbija

[ Izvor: 021.rs ]

21. 12. 2020. 13:41 2

"Dekan mobinguje, preti, proganja, zastrašuje, smenjuje, otpušta..."

Profesori Fakulteta tehničkih nauka ponovo su se pismom obratili portalu 021, a problem je stari - dekan Rade Doroslovački (67).

 U pismu se, između ostalog, navodi da je u toku sistematsko urušavanje FTN kao posledica samovolje jednog čoveka - dekana FTN prof. Radeta Doroslovačkog.

- Došlo se do kritične tačke, kada najbolji saradnici, praćeni najboljim studentima, odlaze na druge fakultete, u privredu ili u inostranstvo - stoji u pismu profesora.

Konstatuje se da godinama dekan deli zaposlene na fakultetu na podobne i nepodobne, odnosno na poslušne i neposlušne.

- Ove druge kad god nađe dobar izgovor smenjuje, penzioniše, preti im i u krajnjem slučaju i otpušta. Procedura u tim slučajevima omogućava nastavnicima koji smatraju da su oštećeni da se žale Nastavno-naučnom veću fakulteta, Dekanskom kolegijumu, Savetu fakulteta i u krajnjem slučaju Etičkom odboru. Međutim, problem s tom procedurom je taj što je dekan iznašao način da sam određuje ko će biti članovi pomenutih tela (čak u nekoj meri i Saveta). Ovo je činio protivno statutu fakulteta, koji je više puta menjao kako bi olakšao takav postupak. Poslednjim predlogom izmena statuta bi se ovakve proizvoljnosti i zvanično omogućile, što bi i svakog sledećeg dekana dovodilo u iskušenje da na taj način krši prava zaposlenih i studenata - navode profesori.
Obelodanjuju da čak i u situacijama kad se oštećeni obrate sudu radi zaštite svojih prava, proces traje godinama, da dekan o trošku fakulteta angažuje advokate i medijske kuće isključivo zato da brane njegove interese i da zato posledice njegovog delovanja dugo ostaju skrivene od očiju javnosti.

- Nastavnici čiji je rad najpozitivnije ocenjen od strane studenata i njihovih katedri bivaju otpušteni ili penzionisani sa 65 godina bez obzira na zahteve njihovih katedri i departmana koji se po propisu odvijaju tajnim glasanjem. S druge strane, dekanu bliski nastavnici dobijaju produženje i do svoje sedamdesete godine, nezavisno od toga da li su neophodni za normalno odvijanje nastavnog procesa - stoji u pismu.Osim nad nastavnicima, dekan primenjuje mobing i nad najboljim studentima, drži ih u strahu, a FTN zbog toga gubi na popularnosti bez obzira na u ovom trenutku najatraktivnije oblasti koje pokriva, pre svega u domenu IKT.

- Recimo, nedavno je prećeno četvorici studenata, zato što su potpisali peticiju kojom se traži razdvajanje nastave na njihovom odseku od nastave na drugom. Od njih je u postupku koji je veoma sličan policijskom isleđivanju traženo da povuku svoje potpise i da se javno izvine FTN, pod pretnjom da će im biti zabranjeno studiranje na godinu dana. Jedan od njih ostao je pri svom potpisu, dok su ostali pod pritiskom svoje potpise povukli uz obrazloženje iz kog je očito da su to učinili pod pritiskom, a ne na osnovu toga što su prvobitno bili u zabludi - kažu profesori sa FTN.

S druge strane nalaze se podobni.

- Dekan na platnom spisku fakulteta drži nastavnike iz inostranstva iako su oni zaposleni i primaju plate drugde, bez obzira na to da li se uopšte pojavljuju na fakultetu. Sve je ovo lako proveriti u dokumentaciji FTN - navodi se u pismu.

Ceo sadržaj pisma možete pročitati OVDE.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Rijaliti

Zoran Živković [29.06.2022.]
Anketa

Gde ćete na odmor ovog leta?

Rezultati

Video dana

Gejmer