Srbija

S. P.

28. 05. 2020. 16:19 0

Postupak za smenu direktora zbog zloupotrebe dece u SNS kampanji

Direktor Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Potočcu, Radiša Jovičić, kako se vidi na snimku koji je objavila "Infocentrala", zloupotrebljava svoju ulogu prosvetnog radnika i protivzakonito koristi maloletne učenike da sa aktivistima Srpske napredne stranke uređuju prostor škole.

Naravno, nije sporno uređivanje školskog dvorišta ili mobilijara, nego s kim i kako ga đaci uređuju. Odrasle osobe obučene u jakne političke stranke i sarađuju s maloletnim licima u školskom dvorištu - to je  nedopustivo! 

Pokušaj našeg portala da postavi pitanje direktoru Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Potočcu, Radiši Jovičiću,  zbog čega i sa kojim ciljem protivzakonito koristi svoje učenike da sa aktivistima SNS uređuju prostor škole osujetilo je njegovo odbijanje da razgovara sa novinarima.

Nakon što se javio, rekao je da sačekamo da uključi zvučnik i snimanje poziva jer, kako je dodao, ne daje odgovore preko telefona jer ne zna koga zove, pozivajući nas da, ukoliko imamo pitanje za njega, dođemo u školu.Na našu konstataciju da zovemo iz Beograda i da odlazak u školu nije najlakši i najbrži način da za naše čitaoce rasvetlimo ovaj slučaj, Jovičić kaže da to nije njegov problem.

- To nije moj problem. Juče me je zvala jedna, da joj ne kažem ime i prezime i nakon toga su počeli da kruže negativni komentari na internetu, ja to ne želim. Ne znam ko ste Vi, ne znam da ste Vi zaista novinar, nemam Vaše ime ni fotografiju i treba da Vas bude sramota - izjavio je Jovičić.

Mi smo još jedanput pokušali da ga podsetimo da je on direktor škole i da je njegova obaveza da odgovara na pitanja koja se tiču đaka škole čiji je direktor, budući da mu je to u opisu radnog mesta, na šta je on rekao kratko "sve najbolje".

Inače, ovo nije prvi put da Jovičić izbegava da odgovori na pitanja medija, a da kao argument koristi poziv novinarima da dođu u školu. Dodajmo da je protiv Jovičića 2017. godine podneta krivična prijava od strane Republičke prosvetne inspekcije zbog primanja lica u radni odnos, mimo zakona, međutim, on se i dalje nalazi na čelu škole.

Paunović: Pokrenućemo proceduru za smenu direktora

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović istakao je da će biti pokrenuta procedura za smenu direktora osnovne škole u Potočcu.

- Opština Paraćin pokrenuće proceduru za smenu Radiše Jovičića direktora OŠ ''Vuk Karadžić'' u Potočcu koji, po mom mišljenju, ne samo da bi morao da uzgubi javnu funkciju koju obavlja, već je pitanje da li bi uopšte trebalo da ostane u sistemu obrazovanja i vaspitanja. Njegova odgvornost je dvostruka:

1. Kao direktor škole nije obavljao svoju dužnost. Dozvolio je da rasveta u školskom dvorištu i na sportskim terenima godinama bude van funkcije, a sami sportski tereni i školsko dvorište budu zapušteni do te mere da se sportski tereni ne mogu koristiti, iako se godinama unazad od njega tražilo da reši taj problem, a za šta je Opština izdvajala sredstva u budžetu.

2. Drugi razlog za njegovu odgovornost je to što je, kako stoji u izveštaju medija i kao što tvrde meštani Raševice, dozvolio, pa čak izgleda i organizovao akciju političke stranke u školskom prostoru i to političke stranke na čijoj se listi za odbornike nalazi on sam - naveo je Paunović.

Predsednik opštine Paraćin je istakao da je sve ovo "dovoljan razlog da bude smenjen".

- Ovo je apsolutno protivzakonito i nesumnjiv razlog da direktor škole koji tako postupa bude razrešen istog trena. Pozivam ministra prosvete gospodina Mladena Šarčevića da pokaže istu revnosnost kakvu je pokazao prilikom smenjivanja drugih direktora u Paraćinu zbog minornih propusta u radu, a zapravo zbog toga jer nisu bili članovi Srppske napredne stranke, i da izvrši svoju dužnost i razreši dužnosti direktora OŠ "Vuk Karadžić" u Potočcu Radišu Jovičića - navodi Paunović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati