Srbija

Direktno.rs

09. 04. 2020. 10:12 2

Na današnji dan počela je Bitka na Košarama

Na današnji dan, 9. aprila 1999. godine počela je Bitka na Košarama, koja je trajala 67 dana, a u kojoj je poginulo 108 pripadnika Vojske Jugoslavije. Prosečna starost hrabrih momaka koji su dali život za otadžbinu bila je svega - 25 godina.

U rejonu Košara poginulo je 18 oficira i podoficira, 50 redovnih vojnika, 13 rezervista, 24 dobrovoljca. Prosečna starost palih boraca bila je 25 godina. Najveće breme borbe poneli su mladići koji su u tom trenutku bili na redovnom odsluženju vojnog roka.

- Sećam se jedne situacije kada je moj školski drug dovozio mrtve vojnike sa položaja na koji je trebalo da odemo. Dan danas nisam siguran da li je činjenica što smo tada, kao martovci, bili najstariji i najiskusniji vojnici, a, napominjem, imali smo 19, 20 godina, trebalo da nas uteši ili debelo zabrine - rekao je jednom prilikom Dejan Jovićević, tadašnji pripadnik 125. motorizovane brigade, prisećajući se događaja.

Pozicija karaule Košare

Karaula Košare nalazila se između Peći i Đakovice, na Juničkoj planini, na samo 200 m od državne granice sa Republikom Albanijom. Odbrana ovog dela granice SRJ bila je otežana i teškim geografskim i klimatskim uslovima. Na surovom planinskom vencu od preko 2.000 metara nadmorske visine sneg se duže zadržavao.

Na pravoslavni Veliki petak, 9. aprila 1999, u 3 časa počela je masovna artiljeriska vatra sa albanske strane u pravcu karaule Morina. Ipak, to je bio lažni napad, kako bi se interventne jedinice Vojske odvukle u tom pravcu, da bi se oko 4.30 vatra prenela na karaulu Košare, uz masovni napad pešadije terorističke OVK.

- Kad krene napad, adrenalin skoči, pa u tom trenutku zaboraviš da si u snegu do kolena, da se menjaju četiri godišnja doba, zaboraviš na mrtve, na sve probleme. U periodima neizvesnosti, međutim, i minut za razmišljanje predugo traje - pričao je Dejan Jovićević za RTS, u emisiji posvećenoj ovom događaju.

Bitke su se nastavile cele noći sve do popodnevnih časova sledećeg dana. Tada je, uz pomoć artiljerije, OVK zauzeo Maja Glavu i nastavio granatiranje karaule Košare, a vojnici VJ su morali da napuste karaulu popodne. Oko 19 pripadnici OVK su ušli u napuštenu karaulu i velike televizijske ekipe, kao američki Si-En-En i britanski Bi-Bi-Si, su odmah prenele da je veliki broj pripadnika OVK ušao u napuštenu karaulu.

"Prvo javljanje majci posle mesec i po"

Maj je započeo neuspelim napadom VJ da povrati karaulu Košare, zaustavljena je teškom artiljeriskom vatrom. Na dan 6. maja, VJ je uradila kontranapad na pozicije OVK na Rase Košares kako bi zaustavila artiljerijsko delovanje. Sledila je krvava bitka sa velikim gubicima na obe strane ali VJ nije zauzela Rase Košares. Na dan 10. maja, komanda VJ je poslala dva tenka T-55 da pomognu ofanzivu na Rase Košares. Kada su tenkovi prošli preko terena koji je bio gotovo neprohodan za borbena vozila, uspeli su da zauzmu manje od 100 metara teritorije, ali je OVK još uvek držao Rase Košares. Tokom noći između 10. i 11. maja NATO avijacija je bacila zabranjene kasetne bombe na vojnike VJ koji su napadali OVK pozicije ispod Rase Košaresa, ubivši 8 vojnika i jednog oficira, a ranivši preko 40. To je omogućilo OVK da odbije snage VJ sa te pozicije na početnu.

Dejan se prvi put roditeljima javio posle više od mesec dana, 13. maja, iz bolnice u Prištini. Javio im je da je ranjen, da ne bi čuli od nekog drugog, već da znaju šta mu se tačno dogodilo.

- Kasnije sam saznao da su moji roditelji ponosno išli ulicom, dignute glave, bez obzira na to koliko su brinuli i koliko im je teško bilo - kaže Dejan.

Sredinom maja vodile su se velike bitke na vrhu Mrčaj koji je zauzet od strane VJ, a OVK je pretrpela velike gubitke. OVK je morala da se povuče sa tih položaja i VJ je, zauzevši taj položaj, preuzela taktičku prednost na terenu za koordinaciju artiljerijske vatre. Taj uspeh je Vojsci Jugoslavije dozvolio stabilizovanje terena i zadržavanje napadača van linija odbrane. Krvava bitka na Košarama trajala je sve do 10. juna bez velikih promena.

Kraj

Rat je završen Kumanovskim sporazumom 10. juna, a Vojska Jugoslavije se povukla zajedno sa srpskom policijom. Tada su jedinice KFOR-a ušle na Kosovo kao mirovne snage.

Od 2017. godine jedna ulica u Beogradu nosi naziv po hrabrim ljudima koji su dali svoj život za otadžbinu: Bulevar Heroja sa Košara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati