Srbija

[ Izvor: N1 ]

15. 02. 2020. 20:42 0

Žene iz Kuršumlije ne mogu na mamograf

Zbog toga što nije obezbeđen potrošni materijal koji košta nekoliko desetina hiljada dinara, pacijentkinje iz Kuršumlije i okoline, više ne mogu da urade mamografiju u ovom mestu.

 

To je za N1 rekao dr Tomislav Arsenijević, specijalista radiologije koji poslednjih 30 godina pregleda pacijente u tamošnjem Domu zdravlja. Zašto aparat ne radi i kada će ponovo biti u funkciji, za N1 iz ove ustanove nisu odgovorili. U međuvremenu, radiolog tvrdi da mnoge žene, potencijalno bolesne od raka dojke, odustaju od pregleda.

Broj obolelih od karcionoma u Srbiji, u zavisnosti od vrste, porastao je od nekoliko desetina, do nekoliko stotina puta, a sve to u odnosu na period pre dvehiljadite godine, tvrdi dr Tomislav Arsenijević, specijalista radiologije koji poslednjih 30 godina pregleda pacijente u kuršumlijskom Domu zdravlja, gde pacijentkinje - od 23. decembra - nemaju mogućnost da urade mamografiju. Problematična situacija je upravo ovde.

- U poslednje vreme gotovo da nema dana, a da se ne otkrije neka vrsta tumora - upozorava lekar specijalista u Domu zdravlja Kuršumlija Tomislav Arsenijević.

Na pitanje koliko je danas otkriveno, rekao je tri.

- Za ovo malo mesto to je izuzetno velika cifra - rekao je dr Arsenijević.

A koja je cifra potrebna da bi "ubica broj 1" žena u Srbiji, pa i u Kuršumliji, rak dojke, ovde bio otkriven mamografom, ne zna se, jer na pitanja nisu odgovorili. Radiolog Arsenijević kaže da je potrebna suma: "Reda veličine - nekoliko desetina hiljada dinara. Samo. I za to nije bilo sluha".

I to ne samo u rukovodstvu ustanove u kojoj radi, već, navodi, i u državnim institucijama koje bi mogle da reaguju, "a nisu".

- Prevashodno i najviše sam ogorčen na ministra zdravlja, jer on je potpuno upoznat sa kompletnom našom situacijom - dodao je Arsenijević.

Situacijom u kojoj pacijentkinje sa sumnjom na jednu od najtežih bolesti današnjice, trpe. Krivicu pronalazi u aktuelnoj direktorki, koju optužuje za samovolju. Podseća i na dva rešenja Agencije za borbu protiv korupcije kojima je naložena njena smena, o koja se lokalne institucije oglušuju.

Nema informaciju da li bi i kada zastoj u radu mamografa mogao da bude rešen, a do tada se, dodaje Arsenijević, pacijetkinje iz svih krajeva kuršumlijske opštine, upućuju u Prokuplje ili Niš.

- S obzirom da smo mi razuđena sredina, žene žive na selu - mali broj njih se i odlučuje na takve korake, već čekaju kod kuće, pa nam zato i dolaze u poodmakloj fazi bolesti, kada im više nema pomoći - kaže Arsenijević.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati