U Boru i Boljevcu protesti zbog izgradnje MHE | Srbija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Srbija

Direktno.rs [ Izvor: Beta ]

13. 01. 2020. 16:31 0

U Boru i Boljevcu protesti zbog izgradnje MHE

Predsednik opštine Boljevac Nebojša Marjanović potvrdio je da je ta lokalna samouprava izdala dozvolu za izgradnju mini hidroelektrane na Zlotskoj reci.

Dozvolu za centralu kod sela Sumrakovac dobilo je preduzeće za proizvodnju i distribuciju električne energije "Energo Co 2015." iz Subotice.

Zbog najave izgradnje MHE i bojazni da će ona uništiti to područje, prošlog vikenda održan je protest meštana u selu Zlot, a protest je najavljen i za subotu u 12 sati u Sumrakovcu.

Meštani sela Zlota i Sumrkovca - na teritoriji Bora i Boljevca, zapretili su blokadom puteva i mostova ukoliko se nastavi izgradnja mini hidroelektrana na Zlotskoj reci.

Marjanović je rekao da je Opština prvobitno imala rezervu prema izgradnji MHE i osporila izdavanje dozvole, nakon čega ih je investitor tužio Upravnom sudu, na kome je dobio sudski spor.

Predsednik Opštine smatra da centrala neće ugroziti Zlotsku reku i život oko nje, a smatra i da su MHE potrebne jer Srbija mora da deo energije proizvede iz obnovljivih izvora.

- Narod je izmanipulisan sa kontraverznim političarem iz Zlota (Milivoje Janošević, odbornik vlaške stranke MOST) i ceo slučaj je ispolitizovan ali i neozbiljan - rekao je Marjanović agenciji Beta.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić rekao je Beti da će lokalna vlast u Boru koja je zadužena za izdavanje dozvola za izgradnju MHE, zaštititi interes građana i poštovati odluke Srbije.

Opštine Boljevac i Bor su juna 2017. godine potpisale sporazum o potrebi pribavljanja Rešenja o građevinskoj dozvoli mini hidroelektrane sa pratećom infrastrukturom na dve parcele u mesnim zajednicama Zlot i Sumrakovac.

U ime Opštine Bor sporazum je potpisala načelnica Opštinske uprave Ljubinka Jelić, a u ime Opštine Boljevac Momira Grujo.

Postupak je potom dospeo u nadležnost Opštine Boljevac, s obzirom da najveći deo objekata treba da bude na teritoriji te opštine.

Ekolozi širom Srbije traže moratorijum na izgradnju MHE, a zbog zaštićenih vrsta ribe i raka u Rakitskoj reci. Nevladina organizacija "Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu" (RERI) podnela je zahtev za ponovljanje postupka izdavanja građevinske dozvole za mini hidroelektranu u selu Rakita.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Voli me, ne voli me...

Zoran Živković [07.08.2020.]


Video dana

Nisam ti rekao da staneš

Anketa

Da li deca treba od 1. septembra da idu u školu ili da se nastava održava onlajn?

Rezultati