Srbija
31. 12. 2019. 07:36 0
Zoran je napravio RAKIJU od KIVIJA iz svoje bašte
Domaćinstvo Gačića iz Bogatića već osam godina bavi se preradom voća i povrća. Zahvaljujući vrednim domaćicama, godišnje proizvedu preko 3.000 tegli zimnice, dok je domaćin Zoran uspeo da napravi čak i rakiju od kivija.
Jedinstveni proizvodi kvalitetom i ukusima godinama unazad ocenjuju se vrhunskim ocenama, a nagrada za najbolje kupinovo vino na Sajmu etno hrane i pića u Beogradu, 2014. godine, podstakla je ovog domaćina da počne sa preradom voća i povrća, spavljanjem zimnice, sirupa, sokova i rakije, piše Distrikt.rs
Danas u svojoj “magazi” ima širok izbor proizvoda rađenih po starim tradicionalnim recepturama - rakije, kupinovo vino, likeri, domaći gusti sirupi, džemovi, slatko, kornišoni i ajvar. Sve se priprema na tradicionalan mačvanski način, a za to su zadužene svekrva i snaha. Udruženim snagama čim stigne prvo voće i povrće, počinju sa pripremom salata, slatkog, džemova. Sve što naprave, prodaju na sajmovima.
- Sve proizvode radimo na tradicionalan način, bez konzervansa, aditiva i drugih dodataka. Takođe, vodimo računa o receptima, a oni su uglavnom iz kuhinje naših baka - kaže Danijela Gačić.
Danijela je ranije radila u trgovini, a onda je, na nagovor supruga Zorana počela sa preradom voća. Ubrzo je shvatila da se taj posao isplati. Za recepte je zadužena svekrva, iskusna u spremanju slatkog, kiselog i slanog programa.Ne postoji voćka iz koje nisu izvukli sok, a Zoran je eksperimetnisao čak i sa južnim voćem.
- Ja sam napravio rakiju od aronije, trnjine, ali i kivija. Međutim, to je bio domaći kivi. Kod nas je sve prirodno i zdravo. Sam kazan na kom pečemo je dugačiji u odnosu na klasičan, čuva aromu eteričnih ulja iz voća, tako da se na prvi ukus i miris oseti od čega je šta napravljeno - objašnjava Zoran.
Komentari 0
ostavi komentar