Srbija

[ Izvor: Distrikt.rs ]

31. 12. 2019. 07:36 0

Zoran je napravio RAKIJU od KIVIJA iz svoje bašte

Domaćinstvo Gačića iz Bogatića već osam godina bavi se preradom voća i povrća. Zahvaljujući vrednim domaćicama, godišnje proizvedu preko 3.000 tegli zimnice, dok je domaćin Zoran uspeo da napravi čak i rakiju od kivija.

Jedinstveni proizvodi kvalitetom i ukusima godinama unazad ocenjuju se vrhunskim ocenama, a nagrada za najbolje kupinovo vino na Sajmu etno hrane i pića u Beogradu, 2014. godine, podstakla je ovog domaćina da počne sa preradom voća i povrća, spavljanjem zimnice, sirupa, sokova i rakije, piše Distrikt.rs

Danas u svojoj “magazi” ima širok izbor proizvoda rađenih po starim tradicionalnim recepturama - rakije, kupinovo vino, likeri, domaći gusti sirupi, džemovi, slatko, kornišoni i ajvar. Sve se priprema na tradicionalan mačvanski način, a za to su zadužene svekrva i snaha. Udruženim snagama čim stigne prvo voće i povrće, počinju sa pripremom salata, slatkog, džemova. Sve što naprave, prodaju na sajmovima.

- Sve proizvode radimo na tradicionalan način, bez konzervansa, aditiva i drugih dodataka. Takođe, vodimo računa o receptima, a oni su uglavnom iz kuhinje naših baka -  kaže Danijela Gačić.

Danijela je ranije radila u trgovini, a onda je, na nagovor supruga Zorana počela sa preradom voća. Ubrzo je shvatila da se taj posao isplati. Za recepte je zadužena svekrva, iskusna u spremanju slatkog, kiselog i slanog programa.Ne postoji voćka iz koje nisu izvukli sok, a Zoran je eksperimetnisao čak i sa južnim voćem.

- Ja sam napravio rakiju od aronije, trnjine, ali i kivija. Međutim, to je bio domaći kivi. Kod nas je sve prirodno i zdravo. Sam kazan na kom pečemo je dugačiji u odnosu na klasičan, čuva aromu eteričnih ulja iz voća, tako da se na prvi ukus i miris oseti od čega je šta napravljeno - objašnjava Zoran.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati