Region

D. Ljutić

03. 10. 2024. 21:01 1

U udžbeniku "CRNOGORSKOG" za gimnaziju: Pojam "pivagra" - kombinacija piva i vijagre (VIDEO)

Novi nazivi standardnih jezika u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori nisu ekskluzivne posledice lingvističkog diletantizma, nego su pre svega posledice stvaranja novih država, pri čemu je žalosna istina da nacionalisti svih profesija (pa i lingvisti) nakratko najviše profitiraju. U tom grmu leži ceo jezičko-politički zec, nastanjen na ovim prostorima. Inače, pojedinci u Crnoj Gori promovišu novo piće "Pivagru“ za koje se nadaju da će, kako rekoše, pomoći svima da im ljubavni život bude kvalitetniji i uzbudljiviji. Tako je ovo piće očigledno "zaslužilo" da se nađe u obrazovnom udžbeniku. Da se edukuju novi crnogorski naraštaji.

U crnogorskom jeziku ima veoma malo toga što ne bi razumeli i predstavnici bosanskog, srpskog i hrvatskog jezika. Dakle, o originalnosti crnogorskog jezika nema govora u nauci. Jezička nacionalistička nauka temelji se na mitovima, a mit i nauka su dve apsolutno suprotstavljene strane. U praksi to izgleda veoma haotično i veoma je teško primeniti ono što političari nagoveštavaju.

Narečja, dijalekti i izgovori u srpsko-hrvatskom uvek su bili predmet lingvističkih rasprava i često đacima nije bilo lako da se snađu u tom pletivu. Na potpuni haos ukazuje i Milun Zogović, potpredsednik crnogorske Vlade, citirajući delove udžbenika crnogorskog jezika za treći razred gimnazije.

- Moram da pokažem građanima Crne Gore čime se naše buduće generacije obrazuju i da kompletna crnogorska javnost prosudi da li ovo treba da bude udžbenik za učenje, uvažavajući svu ulogu obrazovnog sistema u kreiranju jedne ličnosti. Imajući u vidu i da su moji roditelji bili prosvetni radnici. U čemu je suština - počeo je Zogović i podvukao:

- Na strani 35 ovog udžbenika govori se o manje produktivnim načinima tvorbe reči. Tu imamo četiri načina tvorbe reči slivanje. Jedan od načina je sledeći. Prva reč se spaja sa krajnjim delom druge reči. Izvinjavam se građanima što ću morati da pročitam šta piše u udžbeniku. Reč blambord, ona nastaje spajanjem reči blam i bilbord. Reč čedovište nastaje spajanjem reči čedo plus čudovište. Reč pivagra nastaje spajanjem reči piva i vijagra. E sada neka kompletna crnogorska javnost sudi je li ovo jedini udžbenik - kazao je Zogović.Kad pojedinci tvrde da je u Jugoslaviji vladao jezični unitarizam, ne spominju osnovnu stvar, a to je: jezični unitarizam bi bio da su u BiH, Crnoj Gori i Hrvatskoj mediji bili na ekavici, da su školski udžbenici bili na ekavici, da su književna dela koja izlaze tamo morala biti na ekavici, da je čovek na sudu ili u saveznoj skupštini morao da govori na ekavici. Međutim, nije bilo tako. U Srbiji bi unitarizam bio da je sve tamo moralo biti na ijekavici i da je ćirilica bila zabranjena. Ali, nije tako bilo. U Jugoslaviji su sve četiri varijante nesmetano postojale jedna pored druge, nije se ni pokušavalo da se ukine neka od njih. I pisma su su postojala. 

Veliki filozof i veliki pesnik rimske antičke književnosti Lukrecije je za svoj bogati maternji latinski jezik ocenio da je siromašan, pa je zato pisao na bogatijem grčkom. Na ovim prostorima, nemoguća obrazovna misija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Pronađi uljeza

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati