Region

[ Izvor: Mediji ]

01. 10. 2024. 19:23 0

Milanović odbio slanje hrvatskih vojnika u misiju podrške Ukrajini

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović nije dao saglasnost na predlog Vladine odluke o učešću pripadnika hrvatske vojske u misiji podrške Ukrajini, saopšteno je u Zagrebu.

- Hrvatska na rat u Ukrajini ni na koji način ne može bitno da utiče, niti može da ga zaustavi. Ali, promišljenom i odgovornom politikom državnih vlasti može da spreči širenje rata prema hrvatskim granicama i obezbedi mir i sigurnost svim hrvatskim građanima. Zato sam odbio da dam prethodnu saglasnost na odluku o učešću hrvatske vojske u misiji podrške Ukrajini - objasnio je Milanović, prenela je u saopštenju njegova pres služba.

Vlada Hrvatske je putem ministra odbrane tražila od predsednika i vrhovnog komandanta Oružanih snaga prethodnu saglasnost na predlog odluka o učešću hrvatskih vojnika u misijama, operacijama i aktivnostima NATO-a, Evropske unije i Ujedinjenih nacija. Prema hrvatskom Ustavu, sve predložene odluke donosi Hrvatski sabor većinom glasova svih poslanika ako predsednik države za odluke da prethodnu saglasnost.

Ukoliko predsednik uskrati saglasnost, Hrvatski sabor može takve odluke da donese samo dvotrećinskom većinom svih poslanika.

Vlada je, kako se navodi u saopštenju, tražila saglasnost za 13 odluka, među kojima i su nastavak učešća pripadnika vojske u NATO operacijama KFOR i SEA GUARDIAN, kao i u misiji u Iraku.

- Predsednik nije dao prethodnu saglasnost jedino na odluku o učestovanju pripadnika Hrvatske vojske u NATO aktivnosti za sigurnosnom i obučnom podrškom Ukrajini (NSATU) - navodi se u saopštenju.

Milanović je ocenio da ta misija može "potencijalno štetno da deluje na nacionalne interese Republike Hrvatske".

- Prema Ustavu, Vlada može da zatraži od Hrvatskog sabora glasanje o predloženoj odluci i ako Vladin predlog odluke dobije podršku dve trećine poslanika, odluka će stupiti na snagu i predsednik će je poštovati - navodi se u saopštenju.

Milanović je podsetio da se Vladin predlog zasniva na odluci NATO-a sa sastanka iz jula ove godine u Vašingtonu, na kojem je i on učestvovao, ali da se nije protivio toj odluci na nivou NATO, jer države članice same odlučuju hoće li i na koji način učestvovati u toj aktivnosti.

- Važno je znati da predsednik ni na koji način nije bio konsultovan oko stavova koje je Republika Hrvatska zastupala u pripremi navedene odluke. Kršeći, opet, svoju ustavnu obavezu, koja Vladi nalaže saradnju sa predsednikom na području spoljne politike i odbrane, Vlada je ne samo preuzela obavezu u ime Hrvatske, već je i pripremila navedenu odluku o slanju pripadnika oružanih snaga bez konsultacija s predsednikom - ističe se u saopštenju.

Takođe se podseća da je predsednik Hravtske "vrlo jasno komunicirao svoj stav da se protivi učešću pripadnika oružanih snaga u takvim misijama".

- Ruska agresija na Ukrajinu je nedopustiva i predstavlja kršenje međunarodnog prava koje svi moramo osuditi. Predsednik je u više navrata ponovio i stoji kod stava da je Ukrajina žrtva agresije i da joj i Hrvatska treba pružiti svu moguću humanitarnu pomoć - ističe se u saopštenju.

Uprkos vojnoj pomoći koju prima Ukrajina, kraj rata se ne nazire već, kako navodi predsednik, preti opasnost da se rat proširi i van granica Ukrajine.

- Zadatak predsednika države, a po njegovom mišljenju i zadatak svih hrvatskih državnih institucija, zaštititi Hrvatsku od rata i preduzeti sve mere da bi Hrvatska ostala van ratnih sukoba. Upravo zbog toga predsednik nije dao prethodnu saglasnost - dodaje se u saopštenju.

Ističe se da Hrvatska kao punopravna članica ima obavezu i dužnost prema svojim saveznicima u NATO-u i predsednik "ni na koji način ne dovodi to u pitanje".

Milanović je naglasio da je rat u Ukrajini posledica ruske agresije, ali da ne predstavlja napad na neku od članica NATO-a i ne može biti aktiviran član 5. Severnoatlantskog ugovora pa ne postoji ni međunarodno-pravna obaveza učešća Hrvatske u aktivnostima koje bi je povezale s tim ratom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Povratak u velikom stilu

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati