Region

[ Izvor: Simptom.rs ]

19. 09. 2024. 17:23 1

Zdravko Krivokapić: Nismo na dobrom putu, CG je parcijalizovana

"U svim izborima u potonje vreme pokazalo se da su politika i principijelnost dva sveta, što je već postala ustaljena praksa Crne Gore, i umesto da dođe do integracije, naša zemlja se sve više parcijalizuje u političkom smislu, a partijska politika i dalje je 'sve i svja'", ocenjuje bivši crnogorski premijer Zdravko Krivokapić.

Krivokapić u autorskom tekstu prosleđenom crnogorskim medijima, ali i redakciji beogradskog portala Simptom, ukazuje na niz negativnih pojava koje opterećuju crnogorsko društvo, društveno-političke tokove u zemlji, kao i na, kako je naveo, sveopštu pravnu nesigurnost, ističući da su crnogorski građani žrtve "političkih prepucavanja i nadgornjavanja".

Zvanično istupanje Krivokapića dolazi u trenutku kad se Crna Gora suočava sa još jednim izborom, ovog puta lokalnog, ali i ne samo lokalnog karaktera, uoči veoma važnih podgoričkih izbora, u narednu nedelju, 29. septembra (tada su takođe i izbori u Kotoru).

- Nije teško zaključiti da danas stvari idu nepredvidivim tokom. Ono što se do prije godinu dana činilo nemogućim, danas postaje realnost. I dalje je partijska politika "sve i svja". Ne mogu da ne primetim da nema kvalitativnog boljitka i da se gubi entuzijazam promena iz 2020. godine. Razlog leži u činjenici da su, uglavnom nezadovoljni političari, pobedu pune četiri godine provlačili kroz blato svojih ličnih političkih pobuda - istakao je Krivokapić, navodeći i da je "sve što danas imamo posledica njihovog neizgovorenog načela: "Nećemo promene, hoćemo zamene"".

Prema njegovom gledištu, u političkom životu pojavljuju se nove partije sa starim kadrovima, niču partije bivših ministara, pokreti sa neostvarenim pojedincima, nereformisane partije sa novim licima, čudne neprincipijelne koalicije… a sve je, ukazuje, svedeno na "lepezu ponuda svedenih na isti fon bitke za fotelje i funkcije".

- U tom šarenilu svi imaju šta da ponude, ma koliko da su i do sada rezultati bili vidljivi. Kao i u svim prethodnim izborima i sada vam političari za glas obećavaju sve, a kad ga dobiju oni kažu: "Nas je narod izabrao" (narodni poslanik zahvaljujući bliskosti sa liderom). Nego, sve je u crnogorskom stilu svedeno na krilaticu: "Ili veruješ meni ili svojim očima" - poručuje bivši premijer Crne Gore, ističući kako "većina crnogorskih političara nemaju mere ni obzira ni prema logici ni prema stvarnosti, a još manje prema političkim suparnicima".

Iako kaže da je i dalje prisutna pravna nesigurnost, da političari "po ustaljenom modelu dobre poze i glume sa pomalo kockarskim navikama, najčešće vešti u propovedanju… prikazuju rajske slike, a kada se dokopaju vlasti imamo pustinjsku stvarnost", Krivokapić vidi tračak nade i "zračak svetlosti u tunelu beznađa".

- Nadam se da bočni udari, tj. uticaj i moć tzv. toksičnog okruženja i njima sličnih, neće zaseniti videlo koje se ukazalo u ovom trenutku, kada na političkoj sceni dominiraju politički lideri starog pristupa, nove političke elite sa jedinom vrednošću sopstvene važnosti, manipulatori i preletači, kao i prevaziđeni političari koji se povezuju sa crnim trojkama i/ili organizovanim kriminalnim grupama - rekao je ekspredsednik crnogorske vlade.

Kao rešenje i izlaz iz postojeće sumorne slike, kako je on vidi, Krivokapić upućuje na "poštovanje etike i uspostavljanje sistema vrednosti koji će nadvladati političku nekulturu i doprineti jačanju ukupnog političkog poverenja i društva u celini", zatim na "uključivanje u politiku kompetentnih kadrova, a ne podobnih, pri čemu se mora imati u vidu i činjenica da neko može biti stručan, a da istovremeno nije moralan", i najzad posve "dobronamernost mora biti pokretač svih delovanja, od predlaganja zakona do tendera i izbora izvođača i podizvođača, jer ako ne postoji dobra namera kao preduslov, ne može se govoriti ni o kakvom preporodu".

- Tri u jedan, odnosno tri karike jednog lanca uspeha, jedini je način boljitka u Crnoj Gori - zaključio je Krivokapić, jedan od ključnih tvoraca promene, kada je na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. došlo do smene trodecenijske vlasti Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Proka pronalazač

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati