Region

[ Izvor: Mediji ]

11. 09. 2024. 21:25 0

Ukinuta presuda nakon 33 godine: Osuđen za ubistvo koje nije počinio

Britanac Oliver Kembel koji je 1991. godine osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva koje nije počinio, sada je i zvanično nevin. Sud je nakon 33 godine ukinuo presudu jer je tada 19-godišnjak pod pritiskom policije izmislio priznanje.

Osuđen je zbog ubistva Baldeva Hundla, koji je upucan tokom neuspele pljačke 1990. godine, preneo je BBC.

Kembel, koji pati od poteškoća u učenju zbog povrede mozga koju je pretrpeo kao dete, rekao je da je priznanje krivice iznuđeno od njega. Trojica sudija sada su se složila s njim, rekavši da ga je ispitivanje toliko stresiralo da je izmislio priznanje, prenosi N1.

Kako javlja BBC, povreda mozga trajno je uticala na njegovo pamćenje i sposobnost obrade naprednijih informacija, zbog čega je postao podložniji manipulaciji.

Nakon što je uhapšen 1990. godine, detektivi su ga ispitivali 14 puta kako bi dokazali da je tada 19-godišnjak povukao okidač. Policija je znala za njegovo stanje pa su ga socijalni radnici pratili tokom prvih deset ispitivanja. Advokati veruju da je Kembel, u pokušaju da prekine ispitivanja, ponovio ono što je video na televizijskim kriminalističkim dokumentarcima.

Njegov advokat Majkl Birnbaum KC, rekao je sudu da su policajci "uznemiravali i prisiljavali" njegovog klijenta da da lažno priznanje. To je, prema rečima advokata, bilo "jednostavno apsurdno" i "besmisleno" i puno nedoslednosti u odnosu na informacije o slučaju.

Ranije je za BBC rekao da mu je optužba uništila život i zahtevao je novu istragu.

- Ono što mi se dogodilo je odvratno. Odvratno je kako su to ljudi odneli s onim što su mi učinili 1991. godine - rekao je i dodao je da je izgubio kontakt s većinom svojih prijatelja i članova porodice.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati