Region

[ Izvor: Mediji ]

24. 08. 2024. 13:58 0

Proglašena epidemija morbila u Podgorici

Tokom prethodne nedelje registrovana su tri nova slučaja oboljevanja od morbila, čime je broj ukupno registrovanih slučajeva u Crnoj Gori, tokom poslednjih pet meseci porastao na 19.

Kako je saopšteno iz Insitituta za javno zdravlje (IJZ) od tri novoregistrovana slučaja, dva su registrovana u Podgorici i oba su epidemiološki povezana sa jednim od prethodno registrovanih slučajeva. Na ovaj način ispunjeni su kriterijumi za prijavu epidemije morbila u Podgorici.

- To je druga opština u Crnoj Gori u kojoj je registrovana epidemija morbila, nakon što je prethodno ista prijavljena u Budvi. Svi do sada registrovani slučajevi u Crnoj Gori su laboratorijski potvrđeni - piše u saopštenju IJZ.

Sa početkom nove školske godine, dodaju, rizik od daljeg širenja morbila će dodatno porasti.

- IJZCG u kontinuitetu poziva roditelje da vakcinišu decu bez odlaganja, a da nevakcinisanu decu ne šalju u kolektive (predškolske ustanove, igraonice, rođendaonice, sportsko-rekreativne objekte, izlete, ekskurzije...). Potvrda za pohađanje predškolskih ustanova koju izdaju domovi zdravlja sada sadrži informaciju o vakcinalnom statusu koja se automatski generiše iz sistema, kao i precizan savet/preporuku roditeljima. Takođe, svi roditelji dece koja nisu vakcinisana potrebnim brojem doza vakcine u skladu sa uzrastom, a koja imaju validan broj telefona u elektronskom kartonu, dobili su obaveštenje i putem SMS poruke - saopšteno je.

Iz IJZ-a su saopštili da je u Budvi do sada registrovano osam slučajeva obolevanja od morbila, u Podgorici pet, u Baru i Pljevljima po dva i Rožajama i Tuzima po jedan.

Vakcinacija je, ističu, najbolja zaštita od morbila.

Oni su poručili da je vakcina bezbedna i delotvorna i da je naročito važno pravovremeno primanje vakcine.

- Potpuna vakcinacija podrazumeva primanje dve doze vakcine, pri čemu u redovnim okolnostima prvu dozu treba dati što pre nakon navršenih godinu života, a drugu prilikom sistematskog pregleda pred polazak u školu - piše u saopštenju.

Navodi se da u skladu sa daljim razvojem epidemiološke situacije, nadležne epidemiološke službe mogu dati preporuku da deca minimum mesec nakon primanja prve doze prime i drugu dozu MMR vakcine, bez čekanja sistematskog pregleda pri polasku u školu.

- Takođe, ako dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, nadležne epidemiološke službe mogu preporučiti primanje prve doze vakcine već u uzrastu od šest do 12 meseci - rekli su iz IJZ-a.

Oni su kazali da se osobama koje nisu potpuno vakcinisane, ili nemaju dokaz da su preležale morbile ne preporučuje putovanje u oblasti sa registrovanim slučajevima obolevanja u zemlji i inostranstvu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati