Region

[ Izvor: Vijesti.me ]

10. 08. 2024. 16:50 9

Mandića na službenom putu za BG obezbeđivali prijatelji i bratanac?

Predsednika Skupštine Andriju Mandića na službenom putu u Beograd, obezbeđivala su tri civila i jedan pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova, navodi se u Vladinom izveštaju o korišćenju državnog aviona.

Taj političar u glavni grad Srbije putovao je 28. marta ove godine i vratio se istog dana, a piše da su mu u tom vazduhoplovu društvo pravili Dejan Gojković, Mihailo Čađenović, Danilo Mandić i Damjan Damjanović, pišu podgoričke Vijesti.

U dokumentu je obrazloženo da su sva četvorica pripadnici Mandićevog obezbeđenja, ali se kao pripadnik Uprave policije navodi samo Damjanović.

Mihailo Čađenović je nekadašnji vozač u Demokratskom frontu i jedan od okrivljenih u predmetu državni udar, dok je Danilo Mandić sinovac sadašnjeg šefa parlamenta, a svojevremeno je hapšen zbog nedozvoljenog držanja oružja... Dejan Gojković, kako se navodi u medijskim izveštajima, bivši je pripadnik nekadašnjeg Sedmog bataljona Vojske Jugoslavije i dugogodišnji je Mandićev pratilac...

Vijestima, međutim, nije odgovoreno da li je reč o istim osobama i po kom osnovu su putovali s Mandićem državnim avionom.

- Dejan Gojković, Mihailo Čađenović i Danilo Mandić su dugogodišnji najbliži saradnici predsednika Skupštine Crne Gore i shodno tome imaju pravo da budu članovi delegacije - piše u odgovorima iz kabineta prvog čoveka Skupštine Crne Gore.

Iz Uprave policije danima ne odgovaraju na pitanja Vijesti - da li su u tom slučaju poštovani bezbednosni protokoli i da li civili mogu da "obezbeđuju" Mandića na službenim putovanjima.

Šef parlamenta je štićena ličnost i na osnovu funkcije njega obezbeđuju pripadnici Uprave policije.

Vijestima je iz te institucije nezvanično rečeno da Mandića, kao štićenu ličnost koju obezbeđuje i štiti država, mogu isključivo da prate policijski službenici iz Sektora policije za posebne namene.

- Svi drugi koji nisu službenici Uprave policije, ne mogu da uđu u Vladinin avion kao njegovo obezbeđenje... Sva druga neovlašćena lica, nepoznavanjem policijskih ovlašćenja, načina i protokola vezanih za procedure i taktiku fizičke zaštite, ugrožavaju štićenu ličnost, ali i policijske službenike koji ga štite, a u ovom slučaju svojim pristupom i bezbednost i let vazduhoplova - navodi izvor lista.

Prema Vladinoj odluci, policija obezbeđuje predsednika Crne Gore, predsednika Skupštine Crne Gore, predsednika Vlade Crne Gore, ministra pravde, ministra unutrašnjih poslova, ministra spoljnih poslova, vrhovnog državnog tužioca, glavnog specijalnog tužioca, predsednika Vrhovnog suda, direktora Agencije za nacionalnu bezbednost, direktora Policije, kao i članove uže porodice predsednika Crne Gore, premijera i čelnika parlamenta.

Adekvatna zaštita

Veće za nacionalnu bezbednost pre nepunih mesec dana konstatovalo je Uprava policije, tužilaštvo i Agencija za nacionalnu bezbednost efikasno sprovode mere iz svoje nadležnosti kako bi osigurale adekvatnu zaštitu štićenih ličnosti.

- Veće je, uzimajući u obzir ograničenja povezana sa zaštitom tajnih podataka, izrazilo zadovoljstvo koordinisanim radom Uprave policije, Tužilaštva i Agencije za nacionalnu bezbednost. Naglašeno je da ove institucije efikasno sprovode mere iz svoje nadležnosti kako bi osigurale adekvatnu zaštitu štićenih ličnosti. Veće za nacionalnu bezbednost potvrđuje posvećenost svih činioca sistema nacionalne bezbednosti u očuvanju stabilnosti i sigurnosti u Crnoj Gori, kao i nepokolebljivu podršku institucijama koje su na prvoj liniji odbrane prava i sloboda građana. Kao i do sada, Veće će nastaviti da poštuje načelo transparentnosti i redovno informiše javnost o svim relevantnim pitanjima, uz puno poštovanje principa zaštite tajnih podataka - pisalo je u saopštenju od 17. jula 2024. godine.

Vlada: Ne određujemo mi ko putuje s predsednikom Skupštine

Iz Vlade su poručili da oni ne odlučuju o spisku putnika kada avion koriste predsednik Crne Gore, odnosno u ovom slučaju predsednik Skupštine.

- Za predsednika Crne Gore i predsednika Parlamenta pitanja o sastavu delegacije, odnosno spisku putnika potrebno je da se obratite njihovim kabinetima - navodi se u odgovorima dostavljenim Vijestima.

Podsetili su da je, shodno Uputstvu o uslovima i načinu korišćenja aviona kojima raspolaže Generalni sekretarijat Vlade, propisano da isti za službene potrebe, bez naknade, koriste: predsednik Crne Gore, predsednik Skupštine Crne Gore i predsednik Vlade Crne Gore.

- Shodno Uputstvu zahtev za korišćenje aviona podnosi se Avio servisu na obrascu koji sadrži sledeće podatke: naziv, odnosno ime i prezime podnosioca zahteva; dan i čas polaska, odnosno povratka, relaciju leta, sa svim međusletanjima i ime, prezime i funkciju korisnika - pišu iz Službe za odnose s javnošću Vlade Crne Gore.

Podsetili su da sastav delegacije za predsednika Vlade utvrđuje Vlada u okviru platformi za putovanja koje se usvajaju na sednicama.

- Podsećamo, u cilju unapređenja transparentnosti generalni sekretar Vlade mr Dragoljub Nikolić, u skladu sa Zakonom, započeo je praksu skidanja oznaka tajnosti sa letova avionom u vlasništvu Generalnog sekretarijata Vlade - dodali su.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati