Region

[ Izvor: Vijesti.me ]

27. 07. 2024. 10:20 5

Zvicerovi stanovi i "ničija kuća" imaju istog vlasnika

SDT tokom finansijske istrage utvrdio da je pet stanova u stambeno-poslovnom kompleksu “Master kvart” zapravo imovina odbeglog šefa kavačkog klana, a koja je upisana na firmu “Master-inženjering”

Specijalno državno tužilaštvo i službenici Specijalnog policijskog odeljenja tokom finansijske istrage došli su do podataka da je pet stanova u stambeno-poslovnom kompleksu "Master kvart" u Podgorici zapravo imovina odbeglog šefa kavačkog klana Radoja Zvicera, a koja je upisana na firmu "Master-inženjering".

Kompanija "Master-inženjering", čiji je jedini osnivač i izvršni direktor Podgoričanin Vladan Ivanović, između ostalog i formalni vlasnik kolokvijalno nazvane "ničije kuće" na Gorici, gradila je luksuzni kompleks u kojoj SDT osnovano sumnja da je stanove, ukupne površine 363 m2, kupio Zvicer od novca koji je stekao baveći se kriminalom.

Upravo je ta imovina, za koju je SDT prikupio dokaze da je od "Master inžinjeringa" kupio Radoje Zvicer, bila deo pravne bitke na relaciji Tužilaštvo - Viši sud u Podgorici, a nakon što je tražena privremena mera: zabrana korišćenja i raspolaganja spornim nekretninama.

U "Master kvartu", kompleksu od 45.000 kvadrata, veliki deo stanova i dalje je upisan na firmu "Master inženjering".

Istražni sudija Višeg suda je prvo na zahtev SDT-a rešenjem, odredio privremenu meru obezbeđenja zabrane korišćenja i raspolaganja za pet stanova u Podgorici, zbog postojanja osnovane sumnje da je reč o imovini koja je stečena kriminalnom delatnošću.

Na to rešenje žalbu je uložila kompanija "Master inžinjering", koja se, kako veruje SDT, formalno vodi kao vlasnik pet stanova u "Master kvartu", pa je krivično veće Višeg suda u žalbenom postupku - ukinulo privremenu meru koju je odredio istražni sudija.

Vrhovno državno tužilaštvo, na čijem je čelu Milorad Marković, uložilo je Vrhovnom sudu zahtev za zaštitu zakonitosti, a čije je ga je veće usvojilo navodeći da je odluka "krivičnog veća Višeg suda u Podgorici nezakonita, nejasna, nelogična"...

VDT je u saopštenju navelo da je Vrhovni sud utvrdio da je nejasan i nelogičan zaključak veća Višeg suda u Podgorici - da ne postoji osnovana sumnja da je imovina, za koju je Specijalno državno tužilaštvo predložilo zabranu korišćenja i rapolaganja, pribavljena kriminalnom delatnošću organizacije, čiji je organizator okrivljeni Zvicer.

- Usvajanjem zahteva za zaštitu zakonitosti Vrhovnog državnog tužilaštva utvrđeno je da je veće Višeg suda u korist okrivljenog R.Z. povredilo zakon, odlukom da u žalbenom postupku ukine privremenu meru obezbeđenja i zabrane korišćenja i raspolaganja nekretninama za koje se osnovano sumnja da su stečene kriminalnom delatnošću. Reč je o 5 nekretnina u Podgorici ukupne površine 363m2 - saopštilo je Vrhovno državno tužilaštvo.

Oni su pojasnili da je Vrhovni sud utvrdio da je veće Višeg suda u Podgorici, odlučujući da ukine rešenje istražnog sudije o određivanju privremene mere obezbeđenja zabrane korišćenja i raspolaganja nepokretnosti, iznelo potpuno nejasne i u znatnoj meri protivrečne razloge.

- Usvajanjem zahteva za zaštitu zakonitosti Vrhovnog državnog tužilaštva potvrđeno je da su odlukom veća Višeg suda u Podgorici počinjene bitne povrede odredba krivičnog postupka, Zakonika o krivičnom postupku i Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom delatnošću.

Dan ranije Vrhovni sud je usvojio još jedan zahtev VDT-a za zaštitu zakonitosti i doneli odluku da su dva veća - krivično vanraspravno Višeg suda u Podgorici i Apelacionog suda - nezakonito utvrdili da nema mesta optužbi Specijalnog državnog tužilaštva postupak okrivljenih lidera "kavačkog klana" Radoja Zvicera, Slobodana Kašćelana i Milana Vujotića za pokušaj ubistva nekadašnjeg šefa "škaljarskog klana" Jovana Vukotića u oktobru 2020. godine.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je nekoliko optužnica i otvorilo više krivičnih, ali i finansijsku istragu protiv odbeglog Radoja Zvicera zbog optužbi da se bavio prekookeanskim švercom tovara kokaina iz Latinske Amerike u Evropu i Australiju, da je naredio i organizovao nekoliko ubistava, pokušaja likvidacija...

Na Zvicera u Katastru upisana samo šuma 3. klase u Kavaču

Uvidom u Upravu za nekretnine vidi se da je na ime Radoja Zvicera zvanično upisano samo oko 3.000 kvadrata šume 3. klase u kotorskom naselju Kavač.

Na tu imovinu su upisani i tereti/zabeležbe rešenjem veća Višeg suda u Podgorici, koje je na zahtev SDT-a odredilo privremenu meru obezbeđenja zabrane korišćenja i raspolaganja.

Prva zabeležba odnosno privremena mera suda, tokom postupka finansijske istrage, upisana je 25. januara 2023. godine na parcelu za koju je tužilaštvo tražilo zabranu korišćenja još 23. avgusta 2022. godine.

Na drugu parcelu pokrivenu šumom od oko 1.000 m2 privremena mera je upisana 6. aprila 2023. dok je još jedan teret - privremena mera ubeležena i za plac od 1.092 kvadrata - 18. septembra prošle godine.

Nije ničija kuća...

Sporna kuća pored vile “Gorica”, nazvana “Ničija kuća”, nalazi se na parceli 2594/18 koja je prema podacima iz katastra u svojini Glavnog grada, dok pravo korišćenja ima vlasnik firme “Master inženjering” Vladan Ivanović.

Kuća koja se više od deceniju gradi na Gorici dospela je u žižu javnosti nakon što je vlasnik Atlas grupe Duško Knežević 2019. godine izjavio da se gradi za tadašnjeg predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, ali da se samo formalno vodi na njegovog prijatelja Vladana Ivanovića.

Službenici SPO početkom juna ove godine, po nalogu SDT-a, danima su pretresali nekoliko stanova u Master kvartu, a potom su obavili i pretres i popis inventara “ničije kuće”, za koju je Ivanović tih dana medijima potvrdio da “nije ničija, već njegova”...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Dugo putovanje u EU

Zoran Živković [16.10.2024.]




Video dana

Odličan kostim

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati