Region

[ Izvor: Vreme ]

29. 06. 2024. 17:54 12

Rado Srbin na rad u Istru ide: Plate za sezonce i do 3.000 evra

Poslodavci iz okruženja počeli su još u aprilu da traže radnu snagu za letnju sezonu. Ima posla u građеvinarstvu, trgovini, a najtraženiji su ugostiteljski radnici.

Agentkinja za zapošljavanje Gordana Perga kaže za Vreme da najviše sarađuju sa ugostiteljima iz Hrvatske, koji nude dobre uslove.

- Sa Grčkom manje radimo zbog brojnih zakonskih odredaba, ima potražnje i u Crnoj Gori, ali u Hrvatskoj radimo sa preko 100 ugostiteljskih objekata. Najviše radimo Istru. Tu imamo najbolji odziv i taj "povratni" momenat da su naši ljudi tamo najviše prihvaćeni - kaže Perga.

U hotelima manje plate

Traže se najviše konobari i kuvari, ali i pomoćni radici, servirke, sobarice, pica i roštilj majstori.

- Većinom radimo sa privatnim ugostiteljskim objektima. Manje radimo sa hotelima jer su niže plate nego u restoranima - kaže Perga.

Dodaje da konkretno, zavisno od radnog vremena, za kuvare platu idu od 2.500 do 3.000 evra. Za konobare od 1.500 do 1.800 evra, što opet, zavisi i od radnog iskustva.

- Mnogo znači kada konobar zna dva strana jezika, nemački je prioritet svima. Kada zna da radi konkretna a la carte poslovanja, filetiranje ribe, dekantiranje vina, onda se drugačije ceni u odnosu na klasičnog konobara - objašnjava.

Kada je reč o iznosima, sagovornica Vremena kaže da su to "čiste" plate, a radnicima je obezbeđeno minimun dva obroka, negde i tri.

- Imaju radnu dozvolu, izdaje se na godinu dana, nju obezbeđuje poslodavac i snosi sve troškove - kaže Perga.

Bračni parovi traže posao zajedno

Iako neke agencije imaju oglase za zapošljvanje bračnih parova, sagovornica kaže, da malo poslodavaca sa kojima sarađuju, ima takve zahteve.

- Imamo mnogo zainteresovanih, ali do sada smo imali loša iskustva. Uglavnom se dešavalo da dođe do sukoba sa jednim radnikom, pa onda njegov/njen bračni drug takođe napusti radno mesto. Samim tim poslodavac ostane bez dva radnika usred sezone i to bude veliki problem - kaže ona.

Prema podacima portal Moj posao, nešto više od trećine poslodavaca kod sezonskih radnika traži i prethodno radno iskustvo, u proseku od 1,6 godina.

U 71 odsto oglasa traži se stručna sprema, ali za 29 odsto poslodavaca to nije važno.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Ritam mašina

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati