Region

[ Izvor: Mediji ]

04. 06. 2024. 14:13 0

Ovi penzioneri mogu da nastave da rade bez obustave penzije

Penzioneri u Bosni i Hercegovini konačno su dobili mogućnost da rade bez obustave penzije. Međutim, mogu da rade samo oni koji su u prevremenoj i starosnoj penziji, ali ne i oni koji primaju porodičnu i invalidsku penziju. Do zakonskih promena je došlo jer je Ustavni sud proglasio neustavnim obustavu penzija penzionerima koji se zaposle.

Važnu zakonsku promenu pozdravili su i bosansko-hercegovački penzioneri koji će ubuduće moći da se zaposle bez obustave penzije. Međutim, rad u penziji ne važi za one koji su u porodičnoj ili invalidskoj penziji. U Hrvatskoj skoro 30.000 penzionera radi na polovinu radnog vremena, pokazuju najnoviji podaci Zavoda za penzijsko osiguranje.

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), a u skladu sa odlukom Ustavnog suda, kojim je član 9. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o PIO iz 2022. godine proglasio neustavan. Član 116. Zakona o PIO predviđao je obustavu isplate penzija korisnicima koji steknu status osiguranika obaveznog osiguranja. Njegovim brisanjem sada je omogućeno korisnicima penzija u Federaciji Bosne i Hercegovine da istovremeno ostvaruju pravo na starosnu penziju i zasnivaju radni odnos, bez obzira da li su ostvarili pravo na punu ili prevremenu starosnu penziju.

Međutim, izmenom člana 89. Zakona o PIO, isplata penzija se obustavlja kada osoba koja prima porodičnu ili invalidsku penziju zasnuje radni odnos. Naime, smatra se da lice kome je određena prva kategorija invaliditeta nije radno sposobno, pa ne može da radi ni u penziji koju dobija po osnovu nesposobnosti za rad. Smatra se da bi omogućavanje rada za osobe koje su na invalidskoj penziji dovelo do zloupotrebe ovog instituta i povećanja broja invalidskih penzija u penzijskom sistemu u budućnosti, navodi se u obrazloženju odluke. Slični razlozi postoje i kod porodične penzije, koja služi kao zaštita porodice umrlog korisnika, ali samo ako korisnik nije na obaveznom osiguranju i ne ostvaruje prihode po osnovu zaposlenja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati