Kultura

Direktno.rs

04. 11. 2021. 16:04 3

Mijač, Šijan i Mihalkov u SANU

Srpska akademija nauka i umetnosti održala je izbornu skupštinu u Beogradu. U izboru je za nove akademike ostalo 37 kandidata za dopisne članove, 13 za redovne i pet inostrane. Najviše pažnje izazvaće izbor za odeljenje umetnosti, među kojima su Dejan Mijač, Slobodan Šijan i Nikita Mihalkov.

Za redovne članove Odeljenja istorijskih nauka SANU izabrani su Miodrag Marković i Slavenko Terzić, a dopisni je Dragan Bogetić.

Redovni član Odeljenja umetnosti postao je Svetislav Božić, a dopisni Mrđan Bajić, Dejan Mijač, Miodrag Tabački i Slobodan Šijan.

U Odeljenje jezika i književnosti SANU za dopisne članove izabrani su Miodrag Loma i Milivoj Nenin.

U Odeljenje za matematiku, fiziku i geo-nauke izabrani su kao redovni članovi Vladimir Rakočević i Vladica Cvetković, a dopisnog Igor Dolinka.

Redovni članovi Odeljenja hemijskih i bioloških nauka postali su Miloš Đuran i Velimir Popsavin, a dopisni Marjan Niketić i Željko Tomanović.

Odeljenje tehničkih nauka SANU za redovne članove dobilo je Slobodana Vukosavića i Velimira Radmilovića, a dopisne Miodraga Mihaljevića, Vladimira Srdića i Vladana Devedžića.

U Odeljenju medicinskih nauka novi redovni članovi SANU su Goran Stanković, Bela Balint i Marko Bumbaširević.

Za nove inostrane članove izabrani su Čašlav Brukner, Slobodan Simonović Natalija Narušicka, Ginter Grincing i Nikita Mihalkov .

Do izborne skupštine SANU je brojala 119, od toga 88 redovnih i 31dopisnog, a u glasanju je danas učestvovalo 104 akademika, od toga 75 redovnih i 29 dopisnih članova.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati