Kultura

[ Izvor: Nova.rs ]

11. 06. 2021. 14:07 8

Ko je sve prošao u SANU?

Mrđan Bajić, Dejan Mijač, Slobodan Šijan, Aleksandra Vrebalov, Miodrag Tabački, Branimir Karanović, Petar Mitković i Borislav Stojkov kandidati su Odeljenja umetnosti za dopisne članove SANU, dok Goran Marković, Ivana Stefanović, Zoran Erić, Srđan Hofman i Milan Mihajlović nisu dobili podršku ovog odeljenja, potvrđeno je portalu Nova.rs.


Upravo će se Mijačevo ime, uz vajara Mrđana Bajića, kostimografa, scenografa i profesora Miodraga Tabačkog, filmskog reditelja Slobodana Šijana, grafičara Branimira Karanovića, kompozitorke Aleksandre Vrebalov i arhitekata Borislava Stojkova i Petra Mitkovića naći na izbornoj skupštini SANU koja je zakazana za 4. decembar, objasnio je akademik i slikar Dušan Otašević, inače zamenik sekretara Odeljenja umetnosti Srpske akademije nauka i umetnosti.

Podršku Odeljenja nisu dobili, kako je potvrdio Otašević, filmski i pozorišni reditelj i profesor Goran Marković, kompozitori Srđan Hofman, Ivana Stefanović, Zoran Erić i Milan Mihajlović. Iako nisu prošli glasanje na Odeljenju umetnosti, time nije, kako precizira sagovornik, „zapečaćena sudbina“ ovih kandidata kada je u pitanju eventualno članstvo u SANU.

Kandidati za izbor u SANU biraju se po dva kriterijuma- jedni idu dalje dvotrećinskom većinom, odnosno podrškom resornog odeljenja, a drugi sa natpolovičnom većinom i iza njih ne stoji odeljenje koje ih je izglasalo.

Prethodno su podršku za Izbornu skupštinu na Odeljenju jezika i književnosti dobili Miodrag Loma, Milivoj Nenin i Mihajlo Pantić.

Od osam odeljenja Srpske akademije nauka i umetnosti najmanji broj akademika imaju Odeljenje društvenih nauka, samo sedam, i Odeljenja tehničkih nauka i umetnosti – po 12.

Ukupno je predloženo 37 kandidata za nove dopisne članove SANU, a koliko će biti izabrano znaće se 4. decembra

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati