Kultura

Direktno.rs

29. 05. 2021. 17:37 0

Uručena književna nagrada "Miograd Ćupić"

Regionalna književna nagrada „Miodrag Ćupić“, uručena je danas laureatima Branislavu Zuboviću za knjigu poezije „Tremor“ i Aleksandru Ćukoviću za knjigu poezije „Herostratov asistent“, u Kulturno-informativnom centru „Budo Tomović”, u Podgorici, piše u saopštenju organizatora. Žiri, koji je jednoglasno doneo ovu odluku, radio je u sastavu: predsedik Andrija Radulović, prof. dr Radoje Golović i Miomir Đurišić.


Saopštenje prenosimo u celosti:

U njihovom saopštenju se navodi da je Zubović napisao knjigu poezije „Tremor“ u stilu starih majstora, oslanjajući se na ponajbolju tradiciju srpske poezije, knjigu bez poze, nižući potresne slike gdje se ironija povlači pred stvarnošću, budno osluškujući sudbinu čoveka i sveta.


- Aleksandar Ćuković, pisac kratkih priča osobenog stila, ovaj put nas je iznenadio izvanrednom knjigom poezije pod neobičnim naslovom „Herostratov asistent“, gde na moderan način - gotovo aforistički tretira i kritički promatra mnoga pitanja vlastitog sveta u koji je provalila jednako istorija i svakodnevica – naveli su iz žirija.

U svojoj nadahnutoj besedi pesnik Branislav Zubović osvrnuo se detaljnije na roman „Jadi Gorčina Petrovića”, ističući da je njegov autor upravo zbog tog dela postradao i bio osuđen uslovno na pet godina robije.


Pisac Aleksandar Ćuković je u svečanoj besedi kazao kako su ostala Ćupićeva dela ostala u senci zabranjenog romana.

− Plamen romana „Jadi Gorčina Petrovića” pokazao je mukotrpan put patnje njegovom autoru, istovremeno zasenjujući ostala Ćupićeva dela, učinivši da ostanu nepravedno zapostavljena, neadekvatno vrednovana i nedovoljno iščitana – kazao je Ćuković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati