Kultura

Direktno.rs

10. 02. 2021. 14:39 9

Direktorka Drame Narodnog pozorišta za Direktno: Predstava Kovačevića je odložena za proleće 2022!

Javnost Srbije jutros je bila još jednom neprijatno iznanađena vešću da je upravnica Narodnog pozorišta, Ivana Vujić, skinula sa repertoara komad Siniše Kovačevića "Godine vrana" i zamenila ga nedovršenom dramom Milovana Vitezovića. Slučaj dobija na težini ako se uzme u obzir politički angažman Kovačevića, koji je žestok kritičar režima Aleksandra Vučića.

- Juče je, bez obrazloženja, pored odluke Upravnog odbora da se komad igra, odlukom upravnice Ivane Vujić, drama "Godine vrana", skinuta sa repertoara Narodnog pozorišta i zamenjena nenapisanom dramom g. Vitezovića. Strah i sluganastvo žive na adresi gde bi trebalo da stanuje hrabrost. Bravo - objavio je na svom Tviter nalogu Siniša Kovačević, pozorišni reditelj i profesor na Akademiji umetnosti.
Ovo nije prvi put da je Kovačević odbijen iz političkih razloga. On je, u oktobru prošle godine, rekao da su Dušan Kovačević, Branimir Brstina i Slobodan Ćustić kao upravnici beogradskih pozorišta odbijali njegove drame uz ocenu da je nedarovit pisac. Takođe, pre četiri godine, Narodno pozorište je otkazalo izvođenje predstave "Velika drama", Siniše Kovačevića, iako su sve karte bile rasprodate. 
- Ništa nije skinuto sa repertoara. To je, zapravo, predlog repertoara za UO koji je sutra, jer UO donosi konačnu odluku o repertoaru. Ništa nije skinuto, samo su odložene neke predstave za 2022. gde su velike podele. Odložen je, recimo, "Rat i mir" u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića. Odložena je za proleće 2022. godine predstava "Život i sudbina", manjinska koprodukcija sa teatrom iz Bremena. To su predstave gde su velike podele i epidemiološka situacija nam još uvek ne dozvoljava da radimo predstave sa velikim podelama, kao što i na mesečnom repertoaru ne igramo predstave sa velikim podelama, gde su glumci bliski na sceni. Ceo svet je u takvoj situaciji. Prosto smo ograničeni epidemiološkom situacijom, pratimo je, radimo u datim uslovima najbolje što možemo da bi svi koji su na sceni i publika bili zaštićeni. A ništa nije skinuto sa repertoara - kaže za Direktno.rs, Molina Udovički, direktor Drame Narodnog pozorišta.
Udovički kaže da Kovačević, verovatno, nije imao dovoljno informacija, te da je sigurno da će se drama raditi. Ona naglašava da je komad "Godine vrana" najbolji aktuelni srpski tekst, velikog živog pisca i da pripada repertoaru Narodnog pozorišta. 

- Ja se politikom ne bavim. Moja partija je pozorište i nikakve političke izjave ne želim da donosim. Ja se zalažem da se rade najkvalitetnije moguće pozorišne predstave koje možemo da radimo - odgovara Udovički na pitanje da li odluka upravnice ima veze sa političkim angažmanom g. Kovačevića.
Udovički kaže da se Kovačević čuo sa upravnicom, te da mu je ona saopštila razloge zbog kojih je predstava odložena za narednu godinu.

- Ja mislim da mu je upravnica to obrazložila i da se čuo sa njom. Za mene je g. Kovačević, pre svega, jedan od trojice najvećih živih dramskih pisaca, uz Ljubu Simovića i Duška Kovačevića, koje Srbija ima. A njegova politička uverenja su njegova privatna stvar, kao i za svakog od nas - kaže direktorka Drame Narodnog pozorišta.

- Problema nema, samo se prilagođavamo koliko možemo. Na repertoaru nemamo neke predstave koje publika traži, a, prosto, ne možemo u ovoj situaciji, a da ljudi budu bezbedni, da igramo - zaključuje Udovički.

Istim povodom kontaktirali smo i predsednika UO Narodnog pozorišta, Svetislava Goncića.
- Mi ćemo imati UO za dan-dva, jer UO usvaja plan i program za 2021. pa ću se upoznati sa tim. Prvi put čujem za to. Ja nisam ni znao da je predstava skinuta sa repertoara. Ja ne znam da je zamenjena dramom gospodina Vitezovića, iskreno da vam kažem. Niti sam znao da je to skinuto niti da postoji izjava g. Kovačevića. Ja ne znam da je išta promenjeno. Ja tek sad od vas saznajem za to - izjavio je Goncić za Direktno.rs, dodavši da će više informacija imati nakon sednice UO. 

Uprkos brojnim pokušajima da stupimo u kontakt i sa upravnicom Ivanom Vujić, ona je bila nedostupna do trenutka objavljivanja ovog teksta.

Sam Kovačević, koga smo kontaktirali u vezi izjava Udovički i Goncića, kaže da će sačekati i oglasiti se nakon sednice UO kada bude izdato i zvanično saopštenje.
Podsećamo, nakon otkazivanja predstave "Velika drama", supruga Siniše Kovačevića, ugledna srpska glumica, Ljiljana Blagojević, izjavila je:

- Siniša ima divne tekstove, ali, kako je svoj i bez dlake na jeziku, ne daju mu mnogo prostora da radi. Bolje rečeno, uopšte. Tri godine je bio bez posla. Sada radi, predaje 350 kilometara od svog doma, u Banjaluci. Ima divan tekst, bogomdan za Narodno pozorište, opet ansambl predstava, možda i bolja od "Velika predstave", ali u Drami nisu pokazali želju. Šteta. Znate, kada je neko blizu vatre, njega i ogrije. A blizu vatre su obično oni malog dara i velikog apetita. I uglavnom isti u svim promenama. Gledam i ne mogu da se načudim. A vidim mnogo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati