Kultura

Direktno.rs

29. 11. 2020. 16:14 0

Drugo međunarodno bijenale litografije

Međunarodno bijenale litografije osnovano je 2018. godine. Cilj je promocija litografije, grafičke tehnike, koja je nastala pre 224 godine, kaže organizator izložbe, Marko Kalezić.

Samo bijenale, ove godine okuplja 24 umetnika iz deset zemalja, i to u uslovima koji su dosta teži, gde mnogi umetnici nisu mogli da pošalju svoje radove.

- Litografija kao tehnika ravne štampe, štampe sa kamena, je dosta specifična u odnosu na druge grafičke tehnike. Nudi veoma velike mogućnosti. Ova smotra će prikazati raznolikost škola, poetika, pravaca i pristupa štampe sa samog litografskog kamena. Ova izložba u odnosu na prethodnu ima jedan pomak napred i verujem da će ići dalje. Obično nam neko priča kako se nešto radi u svetu, ali ubeđen sam da publika ima i više nego dovoljno razloga da dođe i vidi kako se to radi. To će doprineti da i mladi autori iz naše zemlje u narednom periodu nešto učine i postignu rezultate, do sledećeg bijenala 2022 - kaže Kalezić.
Izložba se otvara 15. decembra, u Ustanovi kulture "Parobrod", Kapetan Mišina 6a, u 19 časova. Traje do 26. decembra. Svi protivpandemijski uslovi su ispunjeni, tako da će posetioci biti bezbedni.

Učesnici su iz Japana, Belorusije, Indije, Italije, Francuske, Norveške, Holandije, Poljske, Slovenije i četiri autora iz Srbije.

Inače, prema odluci žirija, prva nagrada je otišla u Belorusiju, druga u Japan, treća u Indiju. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati