Kultura

Direktno.rs

30. 09. 2020. 10:00 5

NAŠE OGLEDALO Rodna kuća Vladislava Petkovića Disa se urušava!

Ova ruina je rodna kuća Vladislava Petkovića Disa. I daleko više govori o nama od 21. 6. On je napisao "Možda spava". Mi spavamo, bez "možda", napisala je korisnica Tvitera, Aleksandra.

Rodna kuća slavnog srpskog pesnika, Vladislava Petkovića Disa, u selu Zablaću kod Čačka, pretvorena je u ruinu i nalazi se pred urušavanjem, iako ju je država prošle godine proglasila za znamenito mesto.

Meštani ovog sela svedoče kako su pre par godina crveneli od stida kada je nobelovac, Peter Handke, boraveći na manifestaciji "Disovo proleće", zatražio da poseti Disovu kuću. Slagali su ga da je daleko, kako Hanke ne bi video sramotu.

I dok napredna vlast novac troši na propale i bezvredne projekte, kojima se pune džepovi privatnih investitora, dotle kulturno-istorijska baština Srbije propada.

Podsetimo, Vladislav Petković Dis bio je veliki srpski pesnik i rodoljub. Radio je kao učitelj i carinski službenik. Bio je izveštač sa fronta u Balkanskim ratovima. Za vreme Prvog svetskog rata, preživeo je povlačenje preko Albanije, odakle je prebačen na Krf, a zatim transportovan u Francusku gde piše svoju poslednju zbirku pesama Nedovršene pesme. Pri povratku u Grčku brod na kome je plovio presreće i potapa nemačka podmornica kod Krfa.

Najpoznatije i umetnički najvrednije pesme Vladislava Petkovića Disa su: "Tamnica", Možda spava i "Nirvana".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati