Goran Marković: Državu nam vode lažovi i diletanti | Kultura | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Kultura

[ Izvor: Danas ]

16. 05. 2020. 08:28 6

Goran Marković: Državu nam vode lažovi i diletanti

Nezadovoljstvo je veliko, mnogima je prekipelo. Šerpe više nisu dovoljne. Ja na izbore neću izaći zato što ne želim da taj način pružim legitimitet jednoj unapred dogovorenoj prevari. Cela mašinerija vlasti liči mi na grupu šibicara koji nastoji da privuče naivne i da ih opelješi. Neka pljačkaju lakoverne kaže cenjeni - kaže u razgovoru za Danas cenjeni reditelj Goran Marković..

Vaš film „Variola vera“ dao je sliku bolesti jugoslovenskog društva. Šta nam je korona, u tom smislu, otkrila o savremenoj Srbiji?

- I ova epidemija je otvorila ogoljenu sliku o državi u kojoj živimo. Skup diletanata i lažova, to je ono što vlada ovom zemljom. Da ne ponavljam poznate detalje o prikrivanju početka epidemije zbog izborne liste SNS-a ili laži oko nabavke i distribucije sanitarnih sredstava od kojih je mnogima zavisio život. I da ne nabrajam sve ono što je otkriveno poslednjih godina, sve te afere koje je bilo nemoguće zataškati. Da ne citiram neshvatljive laži kojima nas tiranin obasipa svakog dana, sa svih kanala njegovih televizija i pornografskih glasila. Sve je to sada ogoljeno. Ako ima nešto što je korisno u ovoj epidemiji to je činjenica da u potpalublju curi na sve strane - ističe Marković.

U jednom trenutku, sa „šerparenjem“, počeo je da se oseća bunt. Vi ste tom prilikom izjavili da se tih nekoliko minuta osećate kao da niste u logoru. Šta se s tom potrebom za slobodom dogodilo onog trenutka kada je ukinuto vanredno stanje?

- Nezadovoljstvo je veliko, mnogima je prekipelo. Šerpe više nisu dovoljne.

Kako gledate na aktuelna dešavanja u Skupštini i oko nje?

- Skupština me podseća na neku elitnu nuz prostoriju. Kažem "podseća" jer u Skupštini nikada nisam bio, znam je samo preko televizijskih prenosa. Ovako, posmatrajući sastav poslanika i njihovo ponašanje, neodoljivo me podseća na neki veliki, napirlitani toalet.

Da li vidite rešenje u bojkotu izbora? Hoćete li vi izaći na izbore i glasati?

- Ne pripadam nikakvom pokretu koji je za ili protiv izbora. Ja na izbore neću izaći zato što ne želim da taj način pružim legitimitet jednoj unapred dogovorenoj prevari. Cela mašinerija vlasti liči mi na grupu šibicara koji nastoji da privuče naivne i da ih opelješi. E, pa ja znam kako šibicari rade i neću se navući. Neka pljačkaju lakoverne.

Šta nam govori odnos države prema kulturi i kulturnim radnicima? Da li su umetnici kažnjeni zbog svojih stavova?

- Umetnici za ovu vlast predstavljaju nepotreban izdatak koji, uz to, nosi i moguće opasne posledice. Ona misli ovako: „Šta će nama kultura ili umetnost kada smo na vlast došli preko onog dela biračkog tela koji se tih stvari gadi? Samo nepotrebno komplikujemo sebi stvari. Nikad se ne zna šta mogu da misle i kažu ti umetnici. Bolje da ih nema. Ili, ako već moramo da im udelimo neku paru, neka bar to odrade za našu promociju, ionako odvajamo od onog što je naše. Pa, neka zarade“. Pretpostavljam da tako misli milicionar Vesić i njemu slični - zaključio je Marković u razgovoru za Danas.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Press zvonce

Zoran Živković [22.01.2021.]


Video dana

Russia today

Anketa

Da li je država efikasna u borbi sa mafijom?

Rezultati