Kultura

Direktno

02. 12. 2019. 14:00 0

(FOTO) "2_B" - Izložba Srbina i Švajcarca u Beogradu

Srpski umetnik Dragan Zdravković i njegov kolega iz Švajcarske, Piter Eršman, udružili su snage da predstave zajednička dela u Beogradu.

Njihova izložba je postavljerna u rezidenciji ambasadora Švajcarske u Beogradu, koja je ponovo prostor za susret stvaralaštva umetnika iz Srbije i Švajcarske. Nakon svečanog otvaranja, beogradska publika od 30. novembra može da pogleda izložbu "2_B", na kojoj su predstavljeni crteži Dragana Zdravkovića i video radovi Pitera Eršmana. Naziv izložbe simbolizuje susret gradova u kojima pomenuti autori stvaraju – Beograda i Berna.

- Publika će otkriti koherentan i suptilan dijalog dvojice umetnika, čiji se pristupi veoma razlikuju. Dok Zdravković prikazuje normalnost u dehumanizovanom svetu okruženom lunarnom atmosferom, Eršman se fokusira na svakodnevnu gradsku rutinu koja vrvi od ljudskog života - ističe ambasador Švajcarske u Beogradu Filip Ge i dodaje:

- Često zaboravimo da je promovisanje kulturnih veza u samom središtu misije ambasade, zbog toga što doprinosi boljem razumevanju među ljudima. Pored toga, potcenjujemo doprinos umetnosti u podsticanju kreativnosti i inovacija. Upravo zbog toga, a po već ustaljenoj tradiciji, ambasada Švajcarske u Beogradu otvara vrata svoje rezidencije za širu javnost, kako bi prikazala rad umetnika iz Švajcarske i Srbije i veliko mi je zadovoljstvo što mogu da predstavim upravo ova dva autora koja su već stekla veliki ugled, ne samo u svojim matičnim zemljama, već i na međunarodnom planu.

Piter Eršman (Fribur, Švajcarska, 1969) živi i radi u Bernu. Izražava se kroz video, interaktivne kompjuterske instalacije i fotografiju. Pored međunarodnih izložbi u muzejima i galerijama, postavlja instalacije u javnom prostoru i radi site-specific video animacije.

Dragan Zdravković (Beograd, 1969), prema rečima kustoskinje Ksenije Samardžije, koja je učestvovala u selekciji radova ovog umetnika za izložbu "2_B", kreira sopstvene prostore, eksterijere i predele u kojima nema vidljivog prisustva ljudi. Predaje predmete Crtanje i Slikanje na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Izlagao je radove na gotovo devedeset izložbi i projekata u zemlji i inostranstvu, a takođe je predstavljao Srbiju na 57. Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji.

Izložba "2_B" će za javnost biti otvorena do 18. decembra 2019, dva puta nedeljno – sredom od 17 do 19 i subotom od 16 do 18 časova. Neophodno je prijaviti se dan pre posete ambasadi Švajcarske elektronskim putem na laa@eda.admin.ch ili poslati SMS na +381 63 251 142.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati