Kultura

Predrag Đukanović

13. 11. 2019. 06:19 2

"Svak je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka" NA DANAŠNJI DAN SE RODILA NAJMUDRIJA SRPSKA GLAVA

Jedna od najumnijih srpskih glava, čovek koji se smatra jednim od najvećih naših pesnika i filozofa Petar II Petrović Njegoš, rođen je na današnji dan 1813. godine u Njegušima, nadomak Cetinja.

Jedno od najvećih remek-dela srpske i južnoslovenske književnosti "Gorski vijenac" napisao je u doba srpskog romantizma. Delo je objavljeno u Beču 1847. godine na srpskom narodnom jeziku. Njegoš je u ovom delu ispleo čitavu crnogorsku istoriju, opevao najvažnije događaje iz prošlosti, od vremena Nemanjića do početka 18. veka. Delo je pisano u desetercu u 2.819 stihova.

Njegove reči, doskočice, rime, fraze, sintagme, uvrštene su u svakodnevni govor, a često toga nismo ni svesni.

- U dobru je lako dobar biti, na muci se poznaju junaci.
- Svak je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka.
- Oči zbore što im srce veli.
- Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom.
- Tvrd je orah voćka čudnovata, ne slomi ga, al zube polomi.
- A ja što ću, ali sa kime ću?

Kao dete je bio ćutljiv i prilično prgave naravi, ali je sve smešne pojave, koje je primećivao, umeo da opiše na dosetljiv i drugačiji način. Isticao se posebno u streljaštvu i jahanju, a voleo je narodnu poeziju, koju je slušao uz gusle. Obrazovao se, duhovno i kulturno uzdizao u manastirima u Crnoj Gori, a kao državnik postavio je temelje moderne crnogorske države.

Nakon prvog putovanja u Sankt Peterburg, uz pomoć ruske vlasti, ustanovio izvršnu vlast i Senat, organizovao sudove. Prvi je u Crnoj Gori uveo poreze. Za njegove vladavine osnovana je prva štamparija u Cetinju 1834. i podignuta prva škola. U književnoj baštini ostavio je još i ep "Luča mikrokozma", dramu "Lažni car Šćepan Mali", pesme. Njegovo pisanje protkano je osnovnim životnim principima, čašću, junaštvom, ljubavlju prema otadžbini.

Poštovan u svim generacijama, Andrićevim perom nazvan " Njegoš kao tragični junak kosovske misli". O njemu je i jedan od najvećih živih pesnika Matija Bećković napisao:

- Bože dragi, nema većeg čuda,
No što pišu poslije Njegoša
Na vrhu je samo jedno mjesto
I nikad se neće uprazniti
A goremu niđe kraja nema!
Nikad nije bilo jedne glave
Da je mogla jače zamanuti
Nit će ikad biti ljudske duše
Da će moći dublje zaumiti - napisao je Bećković u svojoj poemi "Lelek mene".

Osim političkih putovanja u Rusiju, često je putavo u Italiju, radi razgledanja umetničkih spomenika, ali i radi lečenja.

Preminuo je na Cetinju 31. oktobra 1851. godine u 37. godini, od tuberkuloze, prema zvaničnim podacima. Sahranjen je u maloj kapeli na Lovćenu, koju su Austrougari srušili u Prvom svetskom ratu 1916. godine. Njegovi ostaci su premešteni u Cetinjski manastir, a potom vraćeni u obnovljenu kapelu 1925. godine. Tu je izgrađen mauzolej, po skici i ideji Ivana Meštrovića, a koji je inaugurisan 1974. godine. Njegoš je na nivou Mitropolije Crnogorsko-primorske kanonizovan i uveden u red svetitelja kao Sveti Mitropolit Petar Drugi Lovćenski Tajnovidac, a 19. maj je usvojen kao datum praznovanja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati