Hronika

Direktno.rs

18. 10. 2024. 18:03 4

PROPUST srpske policije: Kako je čovek iz Rumunije u našu zemlju ILEGALNO uveo mališane?!

Srpska policija je brže-bolje saopštila i pohvalila se da je u Nišu uhapšen rumunski državljanin A. M. (54), osumnjičen da je u domovini oteo troje svoje maloletne dece, ali nije objasnila ko je u našem bezbednosnom sistemu napravio propust, pa je čovek u Srbiju ilegalno uveo mališane.

U saopštenju MUP-a piše da je "Ivica Dačić je naveo da postoje osnovi sumnje da je osumnjičeni A. M. decu oteo i ilegalno doveo u Srbiju, kao i da je otmicu planirao dosta ranije", te da je "u poslednjih mesec dana više puta dolazio u Srbiju, dok njegova deca nisu zvanično ušla u našu zemlju". Ono što se u ovom momentu ne zna je i da li bi naša policija uopšte locirala i uhapsila A. M. i našla decu da se on prethodno nije telefonski putem javio svom advokatu i rekao da je u Srbiji, o čemu je rumunska policija obavestila kolege u našoj zemlji.

Nije na nama da ocenjujemo u to ko je u pravu - A. M. ili R. M, majka troje dece (uzrasta osam, devet i 11 godina) i njegova bivša supruga, koja ima starateljstvo nad mališanima, ali oni ne žele da žive sa njom. To je stvar rumunskih nadležnih službi. Ljudima u Srbiji je važno to što ovi navodi iz saopštenja MUP-a ne samo da su priznanje propusta, već uvode sumnju u rad naših službi bezbednosti, konkretno MUP-a i Uprave granične policije. Ako je A. M. decu doveo ilegalno, da li su deca prošvercovana u kamionu kojim je upravljao njegov poznanik, kako navode rumunski mediji, ili su mališani prešli granicu sa ocem, ali da on nije graničnim policajcima pokazao neophodnu dozvolu majke, koja ima starateljstvo nad maloletnicima?

U svakom slučaju neko na graničnom prelazu na koji je ušao A. M. zbog toga mora da odgovara. U najmanju ruku zbog nemarnosti. Naime, ako su deca prošvercovana u kamionu - pitanje je zašto vozilo nije detaljno pregledano na granici jer tada bi policajci našli troje mališana. A spekuliše se da možda neko po prethodnom dogovoru nije ni želeo da pregleda vozilo ili je dobio uputstva da ne kontroliše taj kamion. U slučaju da su deca ušla sa ocem, to bi opet bilo nezakonito, jer je za to morao da policajcima na granici Srbije i Rumunije, pokaže potvrdu da mu majka dece dozvoljava to, što on nije imao.

Sve su to veliki propusti Granične policije kojima bi trebalo da se pozabavi Sektor unutrašnje kontrole i odgovorne kazni i protiv njih podnese krivične prijave. Ono mnogo važnije za nas kao državu, za ceo bezbednosni sistem jeste da je ovaj slučaj još jedan u nizu koji je otkrio mnoge "rupe" na našim granicama. Iz tog razloga možemo samo da postavimo pitanja ko i na koji način može da prošvercuje ljude ili ilegalnu robu u našu zemlju ili iz nje.

Ali kako nas je nedavna prošlost naučila, retko ko je kažnjen zbog nemarnosti ili možda namernog propusta, pa su "rupe" u bezbednosnom sistemu, zaštiti naših granica, čini se sve veće i opasnije po Srbiju kao državu.

Veze Rumuna koji je uveo decu u Srbiju i fudbalera Adrijana Mutua

Osumnjičenog oca A. M. mediji u Rumuniji opisuju kao kontroverznog milionera, koji je navodno sa decom hteo da pobegne u Rusiju i tamo zatraži politički azil. Pre više od deset godina sa proslavljenim rumunskim fudbalskim internacionalcem Adrijanom Mutuom bio je vlasnik fabrike biodizela u Italiji. Biznis je propao, nakon čega je Mutu rekao da je u tom poslu izgubio tri miliona evra, dok je A. M. bivšeg rumunskog reprezentativca optužio da je čak poslao dvojicu Korzikanaca da ga ubiju. Ocu A. M. je zabranjeno da majci troje mališana prilazi na manje od sto metara, pa se on, kako je rekao, da bi bio bliže deci, preselio u kamp-kućicu na 120 metara od njihovog doma.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Dugo putovanje u EU

Zoran Živković [16.10.2024.]




Video dana

Sitna nezgodacija

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati