Hronika

[ Izvor: Blic ]

12. 07. 2024. 14:16 2

Kako robijaši komuniciraju sa spoljnim svetom

Telefoni, špricevi, bodeži, pa čak i konzole za igranje igrica pronalaze svoj put do ćelija pritvorenika i osuđenika u zatvorima u Srbiji i Crnoj Gori uprkos strogim bezbedonosnim merama. Ovi predmeti omogućavaju im da nastave svoje aktivnosti izvan zatvorskih zidina, komunicirajući sa svojim saradnicima. Međutim, neretko im u tome pomognu i zaposleni u zatvoru, kao što je slučaj sa komandirom Okružnog zatvora u Beogradu Kristijanom T. (22) koji je, kako se sumnja, pokušao da unese tri mobilna telefona za jednog pritvorenika.

Kako su preneli mediji, Kristijan je pokušao da unese telefone Filipu Tamindžiću koji se nalazi u beogradskom Centralnom zatvoru (CZ) zbog pokušaja ubistva. Navodno, Kristijan je u ćeliju pritvoreniku prvo odneo paket koji mu je stigao, a onda je kolegi rekao da je zaboravio da mu unese i čarape koje su stigle za njega. Njegovo ponašanje je drugom zaposlenom bilo sumnjivo i odmah je prijavio.

Telefoni kod Miljkovića i Šarića

Kako su mediji ranije izveštavali, 2021. godine je u pritvorskoj ćeliji Marka Miljkovića, najbližeg saradnika Veljka Belivuka, pronađen mobilni telefon.

Tada se sumnjalo da su preko njega Miljković i Belivuk komunicirali sa pripadnicima grupe koji su još na slobodi, te im davali instrukcije šta treba da sklone, koje dokaze da uklone, ali i kome da priprete da "drži jezik za zubima".

Telefon je navodno pronađen u Miljkovićevoj ćeliji, u flaši punoj soli koja mu je služila kao improvizovani teg. Pronađeni telefon inače košta 2.000 dinara, a preko njega je teško kucati poruke, jer je telefon mali, a ima i opciju da menja boju glasa, objasnio je tad izvor za medije.

Osim kod Miljkovića, telefon je pronađen i kod narko bosa Darka Šarića.

Sredinom aprila 2022. godine istraga Tužilaštva za organizovani kriminal protiv kriminalne grupe narko bosa Darka Šarića bila je usmerena i ka osobi koja mu je omogućila da tokom boravka u pritvoru u zgradi suda u Ustaničkoj koristi mobilni telefon.

Navodno, kako su pisali mediji, Šarić je u svojoj ćeliji koristio mobilni telefon sa kriptovanom komunikacijom Skaj, preko kog je komunicirao sa ostalim pripadnicima kriminalne grupe i navodno im davao naloge.

- Sumnja se da je on na Skaju imao nadimak Korona i da je telefon koristio u pritvorskoj ćeliji. Istražitelji pokušavaju da utvrde ko mu je i na koji način doturio telefon, naročito kada se zna da su pretresi i kontrola prilikom ulaska u pritvor u zgradi Specijalnog suda veoma strogi - kaže izvor.

On je u ćeliji boravio sam, nije imao cimere, a u posetu su mogli da mu dolaze samo advokati i najbliži srodnici i to isključivo uz dozvolu suda. Telefon mu je, samim tim, mogao da donese ili neko ko je dolazio u posetu ili neko od zaposlenih u pritvoru i to je tada bio predmet istrage.

Konzola za igranje igrica

U Okružnom zatvoru u Beogradu je kod Lazara Tejića, kojem se pred Višim sudom u Beogradu sudi za ubistvo Bojana Mirkovića u Belvilu, pronađena konzola za igranje igrica.

Zbog toga, zabranjene su mu posete u pritvoru u trajanju od mesec dana.

Telefoni, bodeži, špricevi u Crnoj Gori

U Istražnom zatvoru u Crnoj Gori, pretresi su tokom 2023. godine postali gotovo svakodnevnica. Međutim, ni to pritvorenike i zatvorenike nije omelo da i dalje na razne načine dolaze do nedozvoljenih predmeta poput telefona, alkohola, bodeža...

Tokom juna 2023. godine sprečen je pokušaj da se visokopozicioniranom pripadniku jedne OKG iz Kotora dostavi mobilni telefon. Navodno, telefon je trebalo da se prebaci preko ograde dronom.

Međutim, slučaj koji je šokirao javnost je kada je jedan od posetilaca u novembru 2022. godine, pokušao da u specijalno zavarenom dnu šerpe unese nekoliko mobilnih telefona.

Na njima je bio i žuti papirić sa natpisom "Voli vas brat". Kako su tada pisali mediji, to je samo jedan od načina na koji iza zatvorenih bedema pokušavaju da unesu nedozvoljene predmete.

Uređaje prebacuju iz sobe u sobu liftom

Sagovornik iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Crne Gore kazao je ranije za "Vijesti" da je menadžment te ustanove izmestio dvojicu pritvorenika koji su, prema operativnim informacijama, "rasturali" mobilne telefone.

- Operativnim radom otkrili smo i da visokopozicionirani pripadnici organizovanih kriminalnih grupa, koji su u pritvoru, telefone čuvaju kod onih pritvorenika koji su uhapšeni zbog manje opasnih krivičnih dela, a da ih onda takozvanim liftovima prebacuju iz sobe u sobu, obično tokom noći. Većina tih telefona je oduzeta, ali nastavljamo sa pretresima, kako bi na minimum smanjili broj uređaja za komunikaciju - objasnio je izvor "Vijesti".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Sve je zauzeto

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati