Hronika

D. Ljutić

28. 05. 2024. 06:49 2

PRISTOJNA SRBIJA Život u ritmu prebijanja do smrti

Platforma nasilja je bespravno sazidana u vladavini SNS-a i to je osobena filozofija poželjnog ponašanja rulje u društvu kojem ta ista rulja i rukovodi. Ništa od toga nije slučajno, mada su se taktičke varijante donekle promenile i spremne su za unutrašnju upotrebu, a pre toga za širenje straha prema svima koji pomišljaju na otpor.

Polako bledi mit novoradikalskih političkih manekena, kako su Beograd i njihova zemlja "miroljubivi i konstruktivni" i da je Srbija država koja više od decenije generiše svakojake oblike zločina. Demantuju ih gotovo svakodnevni događaji, kako na ulicama prestonice, tako i u drugim mestima po Srbiji. Oni se uporno brane statistikom. Pa, eto im je.

Đorđe Mijatović (37), brat potpredsednika Vlade Federacije BiH i ministra razvoja i preduzetništva Vojina Mijatovića, preminuo je u nedelju u Beogradu, a policija, kako je navedeno u saopštenju, intenzivno radi na rasvetljavanju svih okolnosti ovog slučaja. Stanari zgrada u blizini mesta gde se sukob dogodio kažu da su se deca tu igrala. Jedan od stanara ističe da su zadirkivali sina preminulog Đorđa, te da je on tada izašao.  Mijatovića su oko 18 sati napali u parku u Medakoviću. Stanari okolnih zgrada navode da im mesecima problem pravi ista grupa od desetak tinejdžera, otprilike od 15 do 17 godina koji redovno narušavaju javni red i mir i prave incidente.

Očigledno da je život u Srbiji postao igra na sreću. Više niste sigurni šta vam se može dogoditi na pešačkom prelazu, dok bacate smeće, birate krastavac na pijačnoj tezgi. To je pritisak na zdrav razum i on ne može lako da podnese. Dok živite u strahu, vlast manifestuje svoju nesposobnost i nekompetentnost uz nepodnošljivo vlastoljublje i gramzivost. Ali, to ne menja ništa na stvari. Od žalosne situacije žalosniji je samo način na koji je vlast objašnjava javnosti. Vučić u svakoj prilici poteže navedenu sintagmu, sebe vidi kao borca za pristojnu Srbiju, najavljuje kako će pobediti samo NJEGOVA pristojna Srbija.

Ta "pristojna" Srbija se može videti u razmaku od samo tri dana dana. Tako je u nedelju u Urgentni centar primljen Danijel Ć. (63), koji je izboden ispred kafića na Karaburmi. Policija je uhapsila i Đ. J. (25) iz Bogatića pod sumnjom da je nakon svađe nožem izbo roditelje. U međuvremenu, policija u Beogradu uhapsila je N. I. (22) i odredila zadržavanje do 48 sati zbog nanošenja teških telesnih povreda, a koji je u Grockoj posle verbalne svađe sa S. D. (48) istom naneo više povreda po glavi i telu, udarajući ga lancem.

Nasilje u porodici ne jenjava. Sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Nišu na predlog tužilaštva odredio je pritvor do 30 dana Nišlijki Š. B. zbog nasilja u porodici. Ona je uhapšena jer je, kako se sumnja, u kući svoje majke u naselju Stočni trg izbola nožem petogodišnju ćerku.

- Beograd je siguran i bezbedan grad. Poruke vašeg rada su jasne i nedvosmislene. Ne postoji zločin koji će proći nekažnjeno i svakoga ko počini krivično delo stići će pravda -  naveo je svojevremeno bivši prvi čovek srpske policije Bratislav Gašić, hvaleći organe reda.

Međutim, žiteljima Srbije ostaje samo jedno - ideš i nadaš se da sutra neće biti pucnjave ili da te niko neće napasti sa štanglom.

Počinje da dominira tema koja SNS-u ne odgovara i koja ih ugrožava. Naime, Aleksandar Vučić ne može da pobegne od jake veze, i svoje lične i stranke sa nasiljem. On vlada tako što nameće svoje teme. Izaziva konflikte i plaši ljude, stalno poručuje da postoji neka pretnja, pa moramo da se okupimo oko njega kao spasioca. Dobro je poznato da je još od devedesetih godina nasilje u Srbiji povezano sa Srpskom radikalnom strankom, koja se izmutirala u razim smerovima, pa i u Srpsku naprednu stranku.

Ipak, i dalje je zastrašujuće njihovo cerenje u lice svima nama koji želimo bolje i odgovornije društvo. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati