Hronika

[ Izvor: Mediji ]

23. 04. 2024. 18:31 2

Uhapšeno šestoro zbog pranja novca: Šteta 27 miliona dinara

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije UKP, u saradnji sa Poreskom policijom, uhapsili su šest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela pranje novca, poreska utaja i poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost.

Uhapšen je V. D. (1972) iz Niša zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela pranje novca, poreska utaja i poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost i M. C. (1979) takođe iz Niša, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivična dela pranje novca i poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost.

Uhapšeni su i M. N. (1978), D. M. (1965) iz Niša, A. F. (1980) iz Zemuna i Ž. S. (1957) iz okoline Prokuplja, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela pranje novca u pomaganju i poreska prevara, dok je policija podnela krivičnu prijavu protiv šezdesetdvogodišnje žene iz Niša, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo pranje novca.

Sumnja se da su V. D. i M. C. kao bivša odgovorna lica privrednog društva "Katrin kompani" doo iz Niša, u periodu od jula 2022. godine do februara 2023. godine, sa računa ovog privrednog društva preneli novac u iznosu od oko 78.183.000 dinara, na račune tri privredna društava čija su odgovorna lica osumnjičeni M. N., D. M. i A. F., sa kojima su prethodno dogovorili da sačine fiktivne račune za nabavku opreme i usluge šivenja od ovih privrednih društava, iako su znali da ona nemaju zaposlene radnike, magacinski prostor i opremu.

Potom su, kako se sumnja, A. F. i D. M. svoj deo novca preneli na račun privrednog društva osumnjičenog M. N. koji je novac u celosti dalje preneo na tekući račun osumnjičenog Ž. S., na osnovu iznajmljene građevinske opreme i mehanizacije koju Ž. S. nije posedovao, i koji je istog dana celokupan iznos elektronski prebacio na tekuće račune osumnjičenih V. D., M. C., D. M., M. N. i šezdesetdvogodišnjakinje, na ime navodne pozajmice.

Petoro osumnjičenih su potom podizali deo novca u iznosu od 9.096.500 dinara, dok su V. D. i M. C. ostatak novca u iznosu od 69.086.200 dinara uplaćivali na račune svojih privrednih društava "Katrin kompani" doo i "KG - Katrin grupacija" doo, na ime pozajmice osnivača za likvidnost.

V. D. i M. C. su na taj način celokupan iznos novca držali i koristili za svoje potrebe sa znanjem da je stečen kriminalnom delatnošću i sa obračunatim porezom, naneli štetu privrednom društvu "Katrin Kompani" doo i budžetu Republike Srbije u iznosu od 26.971.367 dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni u Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati