Hronika

[ Izvor: Mediji ]

04. 04. 2024. 15:09 25

Gašić: Otac zaustavio osumnjičene, a u kolima mu bilo dete

Ministar policije Bratislav Gašić obratio se javnosti povodom tragične smrti Danke Ilić.

Ministar Gašić je saopštio da su dvojica muškaraca udarila kolima devojčicu Danku, a da ih je kad su je ubacili u gepek, ubrzo potom zaustavio otac koji ih je pitao da li su je videli.

Oni su mu odgvoorili da dete nisu videli.

On je rekao da je ptoraga za Dankom Ilić završena.

- U svoje lično ime izražavam najdublje saučešće porodici. Pripadnici MUP-a, nakon desetnodnevne potrage, uhapsili su dvojicu osumnjičenih da su automobilom ubili devojčicu, a onda njeno telo bacili na deponiju. Oni su to priznali - rekao je Gašić.

On je izneo retrospektivu događaja.

- Majka je Ivana Ilić je u 13.10 sa decom došla u Banjsko Polje. Deca su se igrala u dvorištu. Poslednju sliku je poslala u 13.22. Sin joj je tražio vodu koja je bila u kolima, a dok je otišla do kola, videla je da Danke nema. Pozvala je muža u 13.41, a onda u 13.45 policiju koja je na lice mesta izašla u 13.59 i odmah krenula u potragu - rekao je on.

Sistem "Pronađi me" aktiviran je u 18.57, podsetio je.

- Od 13.45 do 13.52 Danka je izašla iz dvorišta i kretala se asfaltom, što potvrđuju dva očevica. Takođe, majka je oko 13.50 videla beli auto i muško lice pored njega. Ispostavilo se da je reč o vozilu u kome su bili osumnjičeni. Osumnjičeni su bili na radnom zadatku na proveravanju šahte. Kasnije je zabeleženo da su se oni kraj kuće zaustavilo oko 13.50, što se poklapa sa nestankom male Danke - rekao je Gašić.

On je dodao da su se tu zadržali dva i po minuta, zarad potrebe toaleta.

- Kada su krenuli, devojčicu su udarili na 30, 40 metara od mesta zaustavljanja. Autom je upravljao D.D. dok je S.J, suvozač, izašao iz auto, otvorio vrata i telo devojčice koja je bila bez svesti prebacio preko alata - rekao je.

Tokom vožnje, rekao je, dogovorili su se da telo negde bace, a usput ih je u 13.57 časova zaustavio otac devojčice i pitao je da li su je videli. Rekli su ne.

- Zaputili su se Starobanjskim putem i prilikom dolaska na deponiju, S.J. je bacio na deponiju dete, na kojoj je bila gomila smeća. Nakon toga su otišli nazad u firmu, ostavili vozilo, a o monstruoznosti zločina govori i to što je te večeri, na poziv direktora, S. J. otišao u Banjsko Šolje da traži devojčicu, svestan da ju je hladnokrvno ubio - naveo je Gašić.

Policajci su sa privatnih kuća tog dana skinuli kamere sa 10 kuća.

- Sve njihovo kretanje zabeleženo je GPS-om, jer je službeno vozilo. U vremenskom intervalu koji je nama bio interesantan ušlo je u Banjsko Polje 17 vozila, a samo dva su izašla iz Polja. Bilo nam je simptomatično da su 150 metara od dvorišta u kom je bila Ivana Ilić prešli za pet i po minuta, kao i to da su se pored deponije zadržali minut i 49 sekundi - rekao je ministar.

Za telom se još traga.

Gašić je podsetio na to koliko je ljudi tragalo za Dankom tog prvog dana.

- Taj je teren kompletno pregledan pet puta već prvog dana. Svaku kuću u Banjskom polju smo ušli, svaku šahtu i podrum, zamrzivač otvorili. Istraga je išla u tri pravca - da je u pitanju otmica, trgovina ljudima, da je neko ko je prolazio udario kolima. Razgovarali smo više puta sa majkom. Da li nam je bilo čudno da se posle tri godine pojavi u kući u kojoj je nekada živela, u dvorištu koje je neuredno i puno stakla, veš mašina… jeste. Ali hvala roditeljima na svem strpljenju u ovoj njihovoj muci - rekao je.

Urađeno je 15 poligrafskih ispitivanja, dodao je.

- Radi se o 46.000 logova telefonskih brojeva, sve je to trebalo pregledati, uvezati, da bismo videli da li je neko majku pratio, da li je ona imala komunikaciju sa nekim. To je 175.000 komunikacija - rekao je.

Gašić je dodao da su pripadnici MUP preuzeli opsežnu pretragu i da je učestvovalo više stotina pripadnika različitih odeljenja MUP-a, ali i BIA, GSS, lovci, građani dobrovoljci. Dodao je da su u potrazi korišćena sva raspoloživa sredstva, da je pregledano preko 200 kuća i stanova, kao i više od 400 vozila.

- Ove nedelje smo ponovo pričali sa stanovnicima Banjskog Polja baš da bismo brže došli do njihovih brojeva telefona - objasnio je.

Gašić se zahvalio svima koji su radili na ovom slučaju, kako u Srbiji, tako i u Austriji, Slovačkoj i regionu.

Na pitanje kako su tabloidi dobijali podatke iz istrage, Gašić je rekao da su drugog dana istrage priveli i pripadnika OKP Bor koji je i ranije odvao informacije, a i ovaj put bio u kontaktu sa novinarima i advokatima.

- On je na poligrafu pao i istog treba je pokrenuta disciplinska. Trudili smo se da, ne ugrožavajući istragu, vama novinarima bude omogućen pristup. Ostalo ne mogu da vam kažem - rekao je Gašić.

Na pitanje zašto se toliko dugo traga za telom, Gašić je pokazao sliku koja predstavlja kretanje osumnjičenih putem GPS-a, a pokazuje i brzinu.

- Oni su se kretali 20 kilometara na sat. Naša je pretpostavka da je dete izašlo iz šipražja. Imamo i dva svedoka koja su videla dete kako se kreće ka gore. Ono je išlo ovim putem izgubljeno, da li sedam ili devet minuta. Ali nepunih dva minuta kasnije osumnjičene sreće otac i pita ih da li su videli devojčicu, što oni negiraju, a otac nastavlja sa potragom sa svojim kolegama - rekao je.

Osumnjičeni su drugi dan odvedeni na poligraf, dodao je Gašić.

- Vozač kola je tog dana imao zakasnelu reakciju na poligrafsko ispitivanje, a suvozač je imao reakciju. Istog dana su im oduzeti privatni automobili, kao i službeni. Naši forenzičari su uzeli sve sa čega su mogli da izvrše ispitivanje. Oni su nas u ovom trenu odveli do deponije, ali imamo saznanja da se jedan od njih vratio tu 28. marta i prebacio telo na drugu lokaciju. Ne možemo da im verujemo, jer prebacuju jedan na drugog krivicu - rekao je on.

Podsetimo, Danka Ilić nestala je prošlog utorka. Ona je trebalo da u maju napuni dve godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 25

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati