Hronika

[ Izvor: Forbes Srbija ]

21. 03. 2024. 07:37 40

Pao prvi bogataš koji ne može da dokaže poreklo imovine

U Srbiji je uručeno prvo rešenje za plaćanje posebnog poreza. Država će od jednog sugrađanina uzeti veći deo od imovine za koju nema dokazano poreklo. Time što nije plaćao porez stekao je imetak od nešto više od 170 miliona dinara, što je nepunih 1,5 miliona evra. Sada budžetu duguje oko 127,5 miliona dinara, nešto više od milion evra.

Teče mu, baš kao i svim drugim obveznicima, u skladu sa zakonom, rok od 15 dana od dana prijema rešenja, da utvrđenu obavezu i izmiri, piše Forbes Srbija.

Krajem februara Zakon o poreklu imovine i posebnom porezu napunio je četiri godine. Čekao se dugo i ne zna se ko je od njega više očekivao. Građani, koji su se nadali obračunu sa korupcijom i nelegalnim bogaćenjem, ili vlast kojoj uvek dobro dođe dodatni poreski prihod. Očekivanja ni jednima ni drugima, još nisu ispunjena.

Stiglo prvo rešenje

- U skladu sa primenom Zakona i u okviru svojih nadležnosti Poreska uprava Republike Srbije donela je rešenje, kojim su utvrđene obaveze fizičkom licu, posle sprovedenog poreskog postupka utvrđivanja porekla imovine - odgovorila je Poreska uprava Forbes Srbiji.

- Fizičkom licu je utvrđena poreska osnovica u iznosu od preko 170 miliona dinara, na koju je primenjena stopa posebnog poreza od 75% - dodaju.

Krug oko prvog građanina Srbije koji je i zvanično zarađivao mimo evidencije poreznika dugo se stezao. Put delom trasira sam zakon, a delom procena rizika Poreske uprave. Posao poreznika je da najpre dođu do svih kojima je u tri uzastopne godine imovina porasla za više od 150.000 evra.

- Od ukupnog broja obrađenih podataka Poreska uprava je za 13.522 fizičkih lica utvrdila da su u godini, a najviše u tri uzastopne kalendarske godine, imala uvećanje vrednosti za više od 150.000 evra - kažu poreznici.

- To istovremeno ne znači da su ta fizička lica i opredeljena za postupak sprovođenja poreske kontrole, već da su ta fizička lica uvećala vrednost imovine kojom raspolažu u posmatranom periodu - dodaju.

Jednostavno rečeno sasvim je moguće da među njima ima i građana koji su potpuno legalno, bez utaje poreza, stekli tu imovinu. To će, međutim, utvrditi tek dodatna kontrola.

- Prethodni postupak sprovodi se sukcesivno, saglasno prioritetima Poreske uprave koji njen rad čine efikasnim i efektivnim, a u skladu sa raspoloživim kapacitetima - odgovaraju u Poreskoj upravi na pitanje kada će se i ostali naći u užem krugu.

U ovaj broj ulaze i oni za koje su se upalili alarmi poreznika. Sva je prilika da je imovina u njihovom vlasništvu rasla mnogo brže od prihoda na računu i ne mogu je lako opravdati. Takvih je trenutno 150.

- Poreska uprava Republike Srbije je, u smislu primene Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnog poreza za 150 fizičkih lica sprovela prethodni postupak. U toku je ažuriranje podataka iz eksternih baza za 2023. godinu u cilju identifikacije nove grupe fizičkih lica za koje će se sprovesti prethodni postupak - ističu u Poreskoj upravi.

Prvi otkriveni i njegovi sledbenici moraće i ubuduće sa više pažnje da izmiruju poreze. Poreska će ih držati na oku.

- Fizička lica kojima se utvrde poreske obaveze, u skladu sa odredbama, biće okarakterisana kao fizička lica sa velikim stepenom rizika po poštovanje poreskih propisa, i u tom smislu, sa posebnom pažnjom će se posmatrati njihovo zakonito i blagovremeno ispunjavanje budućih poreskih obaveza - pojašnjavaju u Poreskoj upravi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 40

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati