Hronika

[ Izvor: RTS ]

20. 02. 2024. 13:27 4

Lukas osuđen zbog povrede časti i ugleda Olivere Kovačević

Prvi osnovni sud u Beogradu je doneo presudu po tužbi urednice RTS-a Olivere Kovačević protiv pevača Aleksandra Vuksanovića, prema kojoj pevač mora da na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede časti i ugleda isplati Oliveri Kovačević 150.000 dinara.

Aleksandar Vuksanović poznatiji kao Aca Lukas se, kako se navodi u presudi, obavezuje da osim naknade nematerijalne štete zbog povrede časti i ugleda plati i troškove parničnog postupka, kao i da o svom trošku bez komentara i odlaganja presudu integralno objavi u dnevnom listu Politika najkasnije u drugom narednom broju od dana pravosnažnosti presude.

Pravni zastupnik Olivere Kovačević Ivan Ninić rekao je da je ova presuda značajna jer ne štiti samo integritet, čast i ugled Olivere Kovačević, kao novinara, već štiti sve takmičare i članove žirija Pesme za Evroviziju od fabrikovanja lažnih afera, kojima se unižava vrednost i značaj ovog festivala.

- To znači da sutra, kada pobedite sa najboljom muzičkom numerom, ne može svako, bez odgovornosti, da vas izloži napadima da ste pobedu kupili i da su rezultati glasanja namešteni - naveo je Ninić.

U obrazloženju presude navodi se da je Olivera Kovačević podnela tužbu Prvom osnovnom sudu zbog navoda Aleksandra Vuksanovića tokom gostovanja na TV Pink 13. marta 2022. da "zna da je za nameštanje prethodne Evrovizije plaćeno 30.000 evra direktno Oliveri Kovačević".

- Primenjujući materijalno pravo na utvrđeno činjenično stanje, sud je delimično usvojio tužbeni zahtev tužilje, našavši da je sadržina izjave tuženog podobna da kod tužilje prouzrokuje duševni bol zbog povrede časti i ugleda - navedeno je u obrazloženju presude.

Dodaje se, između ostalog, da navedena izjava tuženog predstavlja njegovu činjeničnu tvrdnju, odnosno uverenje, koje nije zasnovao na činjenici za koju bi pružio dokaze.

- Sud je takođe imao u vidu da se protiv tužilje povodom ovakvog nezakonitog postupanja nije vodio, niti se vodi, bilo kakav inkriminišući postupak kojim bi joj bilo stavljeno na teret ono što mu se od strane tuženog pripisuje - navodi se u obrazloženju.

Dodaje se i da je sud našao da u konkretnom slučaju pravo tužilje na zaštitu dostojanstva ličnosti preteže nad potrebom zaštite prava tuženog na slobodu izražavanja i da zbog toga tužiljinom pravu treba pružiti zaštitu.

U obrazloženju presude se navodi da su informacije koje je Aleksandar Vuksanović izneo emitovane 13. marta 2022. godine na TV Pink i da su postavljene na sajtu Jutjub, što je za posledicu imalo da se sa sadržinom spornih navoda upozna veliki broj ljudi.

- Prilikom odlučivanja o visini naknade, sud je uzeo u obzir da je tužilja javna ličnost, da je novinar i urednik Zabavnog programa Radio-televizije Srbije, zbog čega izrečeni navodi na račun tužilje posebno dobijaju na težini - navedeno je u obrazloženju presude Prvog osnovnog suda u Beogradu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati