Hronika

D. Ljutić

09. 02. 2024. 13:21 13

Kad si Vučićev kum - SVE TI JE DOZVOLJENO

Ako hoćeš da znaš koliko je vladar pametan i moralan, pogledaj ljude kojima se okružio. Aleksandar Vučić je kumovima pozajmio deo svoje moći. Neke je postavio na državničke funkcije, a drugima je omogućio da razvijaju nezakonite poslove. U početku, kad je naprednjački kartel zaseo na vlast, svima je bilo lepo. Preko noći su dobili sve o čemu su kao klinci maštali: položaj, novac, kuće, firme, automobile, žene. Ali, kako vreme prolazi, mnogi od njih već mu poručuju: "Kume, izgore ti kesa". U suštini, ako se ikad bude sudilo ovom režimu, u vrhu spiska potencijalnih svedoka treba da se nađu Vučićevi kumovi.

Predsednik Republike javno se hvali kako ima mnogo kumova. Ponekad dodaje da ni ne zna ko su mu sve kumovi, ali oni se svojski "trude“ da podsete Vučića da su tu. Najčešće to rade svojim delima ili aferama, oko kojih se ističu i dovode u vezu sa predsednikom. I, nikom ništa.

Kada se poslednji put oglasio o broju svojih kumova, Vučić ih je izbrojao 75. Spisak je raznolik, a na njemu su mnoge poznate ličnosti i političari, među kojima su Vojislav Šešelj, Nebojša Stefanović, biznismen Nikola Petrović, estradni menadžer Zoran Bašanović, Petar Panić i mnogi drugi. I ko zna da li je to i konačan spisak, jer unosno je u Srbiji biti u kumovskoj vezi sa najmoćnijim čovekom.

Ali, i ovih "skromnih" 75 ostavlja dovoljan broj afera iza sebe, a one retko na kraju imaju sudski epilog. Jer, kum nije dugme i kad pozove...

Poslednji u nizu koji su privukli pažnju jesu kumići Uroš i Miloš Panić. Naime, policija je za njima raspisala poternicu zbog posredovanja u prostituciji. Oni su naslednici nekadašnjeg Vučićevog saborca Petra Panića. U pitanju je jedan u nizu poznatih kumova predsednika Vučića, koji je u više navrata stigao do "reflektora“ javnosti. Protiv njega su godinama podnošene krivične prijave za prebijanje, iznude, nedozvoljeno nošenje oružja. Mnogi od postupaka nikad nisu stigli do suda, neki su zastareli, a u nekoliko slučajeva kažnjen je sa svega nekoliko meseci robije.

Kako objašnjavaju naši izvori, Panić je u ozbiljnim biznisima, a ima snažne veze i u bezbednosnim strukturama. Tesno sarađuje sa čovekom koji faktički odlučuje gde će i šta da se kopa po prestonici.  Ako hoćeš da znaš koliko je vladar pametan i moralan, pogledaj ljude kojima se okružio. 

Odrasli su zajedno, u novobeogradskim blokovima. Kum Goran Veselinović. Gde jedan, tu i drugi. Zajedno su kreirali i realizovali puč u SRS i učestvovali u stvaranju Srpske napredne stranke. Pokarabasali su se kad je Veselinović počeo da preuzima neke medije i da osniva nove. Za sad je zid tišine između njih. Kum je i sa Nikolom Petrovićem, biznismenom koji je u žižu javnosti ponovo došao nakon što je slupao svoj "meklaren" a za to vreme bio je pod dejstvom narkotika i alkohola, kako je pisalo u policijskim izveštajima.

O svemu tome javnost ne bi znala da nije policajka iz Valjeva Katarina Petrović dostavila izveštaj kojim se ove tvrdnje potrkepljuje jasnim dokazima. Policajka je i dalje pod suspenzijom, dok su policija i tužilaštvo mesecima od javnosti krili informacije od javnosti, a Nikola Petrović je nesmetano nastavio svoje poslove. Nema ni naznaka o eventualnom sudskom procesu po ovom slučaju.

Manje je poznato da je Vučić kum i sa bivšim ministrom u raznim resorima Nebojšom Stefanovićem, ali i predsednikom Izvršnog odbora SNS Darkom Glišićem. Vučić zna da u kuma Nebojšu više ne može da ima bezgranično poverenje. Stefanović nije naivan, zna da se bliži kraj vladavine naprednjačkog ganga, a svođenje računa neće biti prijatno. Iz Uba je doveo kuma Darka Glišića, najznačajnijeg operativca SNS-a. Odlično se uklopio u bahatost pomenutih. Na njegovoj meti se poslednji put, pred pokradene izbore, našao Ivan Matović iz grupe građana Starosedeoci Kraljeva i okolini. Upravo njemu i njegovoj porodici Glišić je obećao materijalnu sigurnost do kraja života, samo ako se prikloni naprednjacima. Pošto je odbio, usledio je napad na kraljevačkog televiziji, ali i pretnje. 

U suštini, ako se ikad bude sudilo ovom režimu, u vrhu spiska potencijalnih svedoka treba da se nađu Vučićevi kumovi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati