Hronika

Direktno.rs

17. 01. 2024. 08:18 5

Tražimo hitnu smenu generalnog direktora Trajala

U svetlu jučerašnje tragedije u Trajal Korporaciji A.D Kruševac, Udruženi sindikati Srbije Sloga sa najvećim ogorčenjem i zabrinutošću zahtevaju smenu Miloša Nenezića, generalnog direktora Trajala i predsednika Unije poslodavaca Srbije.

Dalje se navodi:

Tragični događaj koji se odigrao u fabrici u Kruševcu, gde je u eksploziji u Pogonu za proizvodnju gorive trake, eksploziva, pirotehnike i hemije poginuo osamnaestogodišnji mladić, a četiri osobe povređene, predstavlja rezultat očiglednog niza propusta u upravljanju bezbednošću i radnim uslovima.

Kao sindikat, duboko smo uznemireni činjenicom da je mladić, tek punoletan, bio angažovan na izuzetno rizičnom radnom mestu. Ovo je jasan pokazatelj nesposobnosti gospodina Nenezića, koji je godinama unazad kontinuirano ignorisao zahteve za poboljšanje radnih uslova i zaštitu radnika. Ovo odgovorno tvrdimo, jer je proganjao sindikalce i pretvarao u tehnološke viškove, zbog zahteva za veća prava i bolje uslove rada, što samo potvrđuje njegovu odgovornost.

Uostalom, i juče se umesto ličnog pojavljivanja i obraćanja javnosti povodom tragedije u fabrici kojom upravlja sakrio iza saopštenja koje je potpisao nekakav "Kabinet generalnog direktora Trajal Korporacije". Bezbednost radnika i njihova obuka u radu sa opasnim i zapaljivim materijalima moraju biti prioritet svakog odgovornog rukovodioca. Nenezićeva nesposobnost da obezbedi sigurno radno okruženje je neprihvatljiva i mora biti sprovedena kroz smenu bez odlaganja.

Takođe, izražavamo najdublje saučešće porodici stradalog radnika i želimo brz oporavak svim povređenima. Ovaj tragični događaj mora biti prekretnica u načinu na koji se pristupa bezbednosti na radu u Srbiji, kako nam se ne bi nastavio niz tragedija poput onih u Lučanima gde niko nikada nije odgovarao.

Pozivamo sve radnike koji se suočavaju sa nebezbednim uslovima rada da se obrate inspekciji, svojim sindikalnim predstavnicima i odbiju da rade u takvim uslovima. Život i bezbednost radnika su iznad svakog profita.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati