Hronika

[ Izvor: Nova.rs ]

06. 01. 2024. 09:37 26

"Vladimir" - najjeziviji spomenik naprednjačke ere

Šest godina je od kada je pronađeno telo Vladimira Cvijana, čoveka čije prezime porodica nije smela da ispiše na nadgrobnom spomeniku. Političara, pravnika, advokata, nekada člana Srpske napredne stranke i bliskog saradnika predsednika Aleksandra Vučića, za čiju se smrt saznalo sa tri godine zakašnjenja. I o čijim se detaljima i dalje ne zna mnogo...

O smrti Vladimira Cvijana nije bila obaveštena čak ni njegova supruga, mesto na kom je sahranjen obeleženo je samo imenom, da je mrtav nisu znale ni njegove kolege… Sve dok nije došao momenat da se njegovo ime izbriše iz registra advokata.

Kad se alarmirala javnost, oglasilo se Više javno tužilaštvo u Beogradu i saopštilo da je telo Vladimira Cvijana telo pronađeno 5. januara 2018. godine na desnoj obali Dunava.

- U konkretnom slučaju, dežurni tužilac je obavešten da je 5. januara 2018. godine na 1.164 kilometru desne obale Dunava, u vodi, na rastojanju od oko sedam metara od obale, zatečen, u tom trenutku NN muški leš - navodi se u saopštenju i dodaje da je nakon toga naložena obdukcija, zajedno sa toksikološkom analizom, kako bi se utvrdio identitet preminulog i uzrok smrti.

Tužilaštvo napominje da je nakon dostavljanja izveštaja policije i obdukcionog zapisnika sa toksikološkim analizama utvrđeno da je u pitanju Vladimir Cvijan, rođen 1976. godine, koji je preminuo „usled utopljavanja“.

- Na telu pokojnog nisu pronađeni tragovi koji bi ukazivali na mehaničke povrede, a iz rezultata toksikoloških analiza moglo se zaključiti da ne postoje osnovi sumnje da je izvršeno krivično delo. Kako nije postojala bilo kakva indicija koja bi ukazivala na izvršenje nekog krivičnog dela, predmet je arhiviran 2018. godine - precizira tužilaštvo.

Predmet “prepakovan”

Da dobije konkretne odgovore u vezi sa Cvijanovom smrću najviše je pokušavao advokat Ivan Ninić. Njemu Više javno tužilaštvo u Beogradu u početku nije dozvoljavalo da dobije uvid u spise iz Cvijanovog predmeta, ali je nakon jednogodišnje pravne bitke uspeo u svojoj nameri.

Kada je konačno dobio uvid u predmet, Ninić je rekao da je on „prepakovan“, te da je dobio uvid u deo predmeta. On je naveo da dežurni tužilac nije izlazio na lice mesta gde je Cvijan pronađen utopljen, već je samo izdao nalog da se telo preveze na sudsku medicinu.

- Nisu proveravani Cvijanovi poslednji kontakti, telefonske komunikacije, apsolutno ništa osim obudkcije u januaru 2018. godine nije urađeno, niti se tužilac interesovao odakle čovek u Dunavu. Već je izveo zaključak da se radi o utapanju i arhivirao predmet, kao da je reč o beskućniku - naveo je tada Ninić.

Cvijanova smrt ponovo postaje tema ozbiljnih diskusija u javnosti nakon hapšenja kriminalne grupe Veljka Belivuka.

“Mislite da sam stvarno ubio nekoga od njih?”

Belivuk je, navodno, ponudio da bude svedok saradnik u slučajevima ubistava Olivera Ivanovića i Vladimira Cvijana, ali i rušenja u Hercegovačkoj ulici.

Samo nekoliko sati nakon što je ova Belivukova izjava dospela u javnost, oglasio se predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Mislite da sam stvarno ubio nekoga od njih? Mislite da iko u to veruje? Onaj ko je optužen za najteža krivična dela ima pravo da se brani na bilo koji način. U laži su kratke noge, ne želim da komentarišem“, rekao je Vučić da bi kasnije u više navrata rekao da Cvijana niko nije ubio, „da se to vidi iz obudkcije i da to ljudi govore da bi sakrili Mauricijuse i druge svoje tajkunske račune.

Naveo je i da je Veljko Belivuk u trenutku Cvijanove smrti bio u kućnom pritvoru.

Ušli smo u 2024. godinu, a sumnje u to da je Cvijan izvršio samoubistvo i dalje su žive.

Sarađivao sa Tadićem i Vučićem

Što se tiče njegove biografije, Cvijan je kako piše Istinomer od oktobra 2004. bio angažovan kao konsultant za poslove stručne analize iz oblasti prava za potrebe kabineta predsednika Borisa Tadića i kao sekretar Pravnog saveta predsednika Srbije. U februaru 2008, posle ponovnog izbora Tadića za predsednika, imenovan je za savetnika, a obavljao je i dužnost generalnog sekretara. Zbog, prema njegovim rečima, neslaganja oko reizbora sudija marta 2010. napušta Predsedništvo, a već narednog meseca pristupa Srpskoj naprednoj stranci. Na listi SNS-a, 2012. izabran je za narodnog poslanika.

U januaru 2014. napušta i Srpsku naprednu stranku i osniva Republikansku partiju (koja se ne nalazi u Reigstru političkih stranaka koje vodi Ministartstvo državne uprave i lokalne samouprave).

- Vladimir Cvijan bio je i advokat pojedinih kontroverznih ličnosti, kao što su Ivan Pavlović Iker koji je osuđen za šverc kokaina, Sreten Jocić poznatijeg kao Joca Amsterdam, vlasnik „Borovica transporta“ Dušan Borovica, vlasnik „Slap grupe“ Slaviša Purić, vlasnik „Jugoagenta“ Milan Marjanović - pisao je 021.rs.

Nakon odlaska iz SNS, ušao je u otvoren javni sukob s Aleksandrom Vučićem.

Cvijan je još 2013. godine podneo krivičnu prijavu protiv aktuelnog predsednika države. Ona je podneta Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, ali je nekoliko dana kasnije na snagu stupio novi zakon koji je sa sobom doneo i novu raspodelu nadležnosti sudova i tužilaštva, te je prijava odbačena.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 26

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati