Hronika

[ Izvor: Cenzolovka ]

18. 12. 2023. 11:47 0

"Aplaudirali su Simonoviću zato što mi je zapalio kuću, to normalne osobe ne mogu da urade"

"Voleo bih da se konačno oglasi taj Apelacioni sud sa nekom presudom. Da li će da potvrdi presudu i kaznu ili će okrivljene da oslobodi odgovornosti, ne znam. Možda će im i dati još benzina za neke nove koktele. Znam jedino da u državi koja je nepravedna, nema pravde", kaže za Cenzolovku Milan Jovanović, koji je postao simbol napada na novinare u Srbiji pod režimom Srpske napredne stranke.

Svi sve znaju o mučnom i dugom putovanju Milana Jovanovića do pravde. Pet godina kako je spaljena kuća novinara iz Grocke, a nema pravosnažne presude. Ni odšteta za uništavanje svega što su Milan Jovanović i njegova supruga Jela Deljanin sticali u životu još nije na vidiku, piše portal Cenzolovka.

Kuću su u međuvremenu obnovili zahvaljujući donacijama, ali odgovorni za zločin još nisu kažnjeni. Posle dve osuđujuće presude osnovnog suda, od oktobra se čeka da Apelacioni sud zakaže javnu sednicu i odluči o žalbama prvooptuženog Dragoljuba Simonovića, bivšeg predsednika Opštine Grocka, i drugih.

Kako se osećate zbog toga?

- Pet godina supruga i ja čekamo malo pravde, ali ne verujem da ćemo tu pravdu i da dočekamo. Starost radi svoje. Sve smo bolesniji. Ne nadamo se puno. Pravda je, očigledno, za nas slepa, već je pomalo i ćopava, jer nikako da stigne do nas. Dobro znamo da su u ovoj zemlji sve poluge vlasti u rukama jednog čoveka. Čemu možemo da se nadamo? Čemu može da se nada porodica Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović, Milana Pantića iz Jagodine? Ne možemo da se nadamo ni nekom boljem sutra, kad nam institucije ne postoje. Nema šanse - rekao je Jovanović i dodao:

- Uostalom, ja neću bolje sutra, hoću bolje danas. Oni su bolje sutra pod sloganom "Za našu decu" već obezbedili za svoju decu i za unuke i za čukun unuke, a ja hoću da i naša deca imaju bolju budućnost.

Bio sam prisutan kad su priznavali

Odbrana je uporno, tokom celog postupka, pokušavala da ključne dokaze izbaci iz predmeta. Insistirali su na tvrdnji da je od drugooptuženog Mihailovića obmanom iznuđeno priznanje, a pretnjama od trećeoptuženog Novakovića. To je ponovo osnova njihovih žalbi Apelacionom sudu.

- To su budalaštine. Imam njihove izjave javnom tužiocu. Bio sam prisutan kad su priznavali. Potpisali su i njihovi advokati. I to u mom prisustvu. To što sad pokušavaju je čista laž.

Da li mislite da će Apelacioni sud da poklekne pred Simonovićevim advokatima? Osnovni sud je dva puta do sada odbacio te tvrdnje odbrane.

- Apelacioni sud ima ispred sebe iste te izjave, date pred njihovim advokatima, u kancelariji javnog tužioca Predraga Milovanovića. Imaju potpise njihovih advokata. I moja supruga je bila prisutna. Svi smo zajedno sedeli u istoj kancelariji. Čemu te laži? Zar je moguće da su toliko bezobrazni? Da li na Pravnom fakultetu postoje predmeti gde se uči kako lagati sudije, tužioce i javnost? Van pameti su više te laži.

Šta vam je za ovih pet godina bilo najteže?

- Najteže mi je svakodnevno odlaženje na sud. Pedeset jedno ročište po sudovima, po tužbama Dragoljuba Simonovića. Idem od sudnice do ordinacije. Nemam više mira koji sam imao. Nije više to to. A najviše me boli kad se setim kako su, na početku suđenja, došli iz Srpske napredne stranke pred sud da aplauzima nagrade Dragoljuba Simonovića zato što mi je zapalio kuću. To normalne osobe ne mogu da urade. Kad pogledam snimke sednice Skupštine Opštine Grocka, svi su ustali i aplaudirali Dragoljubu Simonoviću zato što mi je zapalio kuću. To je užasno pogledati. Ja te snimke čuvam i držim u arhivi. A svi ti članovi SNS koji su bili ispred sudnice da aplaudiraju, oni su danas napredovali u stranci. Da ne poverujete da je to istina.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati