Hronika

14. 12. 2023. 13:30 2

Tužilaštvu predata dokumenta o korupciji u izgradnji autoputa (FOTO)

Predsednik Narodnog pokreta Srbije i jedan od nosilaca liste „Srbija protiv nasilja" Miroslav Aleksić i kandidat za tu listu iz Demokratske Stranke Srđan Milivojević predali su danas Tužilaštvu za organizovani kriminal dokumenta koja ukazuju na korupciju u izgradnji dela deonice autoputa Ruma-Šabac-Loznica.

- Tužilaštvo ima obavezu po članu 99. pravilnika o upravi u javnim tužilaštvima da formira predmet na osnovu javne informacije, posebno ako smo je objavili mi kao narodni poslanici. Ipak ćemo im mi predati dokumenta, jer može da se dogodi da oni gledaju samo RTS, Pink i Hepi gde nije bilo reči o tome - izjavio je Aleksić.

Aleksić je dodao da je do njega došla informacija da Srpska napredna stranka navodno sprovodi istragu o tome kako je pismo Aleksandra Papića došlo do opozicije.

- Pozivam tužilaštvo da se ne bave time, već da ispitaju navode i utvrde činjenice, da ispitaju ugovore i prepiske. Očekujem da tužilaštvo konačno počne da radi svoj posao, ali znajući da su oni zarobljeni i da na to pristaju, tek posle promena 17. decembra građani Srbije mogu da očekuju profesionalno i slobodno pravosuđe koje neće biti u službi zaštite vlasti, već građana Srbije - naveo je Aleksić.

On je napomenuo da tužilaštvo treba da ispita okolnosti i oko izgradnje autoputa Beograd-Zrenjanin-Novi Sad za koji je Vučić 2019. godine rekao da će koštati 530 miliona evra, naredne godine 600, i na kraju 2021. da će koštati milijardu evra.

- Za dve godine je vrednost tog puta koji plaćaju građani Srbije je porasla duplo, pa evo prilike da se tužilaštvo pozabavi time i činjenicom da je država PKB prodala Al Dahri za 105 miliona evra sa sve zemljištem na kojem danas prolazi trasa autoputa. I danas, Srbija isto to zemljište otkupljuje od Arapa i plaća im nadoknadu za prolazak autoputa - istakao je Aleksić.

On je dodao da je to sve urađeno za vreme dok je Vučić bio premijer Srbije.

- Podsetiću javnost da je bivša ministarka Zorana Mihajlović izjavila, kad je napuštala SNS, da je ta stranka postala džuboks za bogaćenje i bahaćenje funkcionera i ministara - rekao je Milivojević.

On je napomenuo da tužilaštvo treba da istraži gde su 'žetoni iz tog džuboksa' i podsetio da je Moravski koridor za vreme prethodne vlasti koštao 450 milina evra, a da danas ta cena iznosi 1,6 milijardi evra.

- Ima li neko u tužilaštvu ko nije u zimskom snu i hoće da reaguje na ove sramotne cifre? - upitao je Milivojević.

On je predočio da je država Srbija mogla da 25 miliona evra, za koliko je navodno uvećana cena dela autoputa prema navodima u pismu Aleksandra Papića, potroši na 1.250 ozbiljnih traktora ili 15.000 steonih junica.

- Poslanička zakletva glasi da ćemo po najboljem znanju i umeću čuvati Ustav, voditi računa o zakonima Srbije i o ljudskim i manjinskim pravima. Ako je ovo najbolje što ume poslanik Milenko Jovanov, umesto da podnese prijave protiv svojih stranačkih kolega, lažno prijavio Miroslava Aleksića, onda on nije dostojan da bude narodni poslanik i pozivam građane da ne glasaju za takve ljude 17. decembra - izjavio je Milivojević.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati