Hronika

NIN/Vuk Cvijić

30. 11. 2023. 07:00 5

Šefu kartela mesto u "Alkatrazu"

Odluka u koju je NIN imao uvid doneta je još 12. juna 2023, ali još nije javno objavljena. Odbacivanjem svih zahteva odbrane iscrpljena su sva pravna sredstva u Srbiji po pitanju pravosnažnosti presude, kojom je Šarić osuđen na kaznu zatvora od 14 godina. Zbog težine dela koja mu se stavljaju na teret, on bi morao da bude upućen na izdržavanje kazne u Posebni zatvor u Požarevcu.

Vrhovni sud Srbije odbio je zahteve za zaštitu zakonitosti odbrane Darka Šarića povodom pravosnažne presude za krijumčarenje 5,7 tona kokaina. Odbrana Šarića prethodno je tražila da se njegov odlazak na odsluženje pravosnažne kazne od 14 godina zatvora odloži dok Vrhovni sud ne donese odluku o zahtevima za zaštitu zakonitosti. Sada bi Šarić kao osuđeni predvodnik organizovane kriminalne grupe, a naročito sa novom optužnicom da je iz pritvora nastavio da rukovodi kartelom, morao da bude upućen na izdržavanje kazne u Posebni zatvor u Požarevcu. Taj zatvor kolokvijalno nazvan "Alkatraz" izgrađen je baš za te svrhe, pušten je u rad 2010. i u njemu je propisan znatno stroži tretman za zatvorenike.

Vrhovni sud je samo u jednom slučaju preinačio pravosnažnu presudu za krijumčarenje kokaina u delu za osuđenog Nenada Novakovića, smanjivši mu kaznu za šest meseci, sa 11 i po godina na 11 godina. Svi ostali zahtevi, pa i Šarićeve odbrane, odbačeni su, čime su iscrpljena sva pravna sredstva u Srbiji po pitanju pravosnažnosti presude za krijumčarenje 5,7 tona kokaina. Od predviđenih 14 godina, Šarić je već proveo u zatvoru više od osam, od 17. marta 2014. do 14. aprila 2022, kada je uhapšen u kućnom pritvoru, zbog novih sumnji da je vodio kriminalnu organizaciju od februara 2020. iz pritvora Specijalnog suda. Po zakonu Šarić ima pravo da traži da bude pušten posle dve trećine odslužene kazne. Za to mu fali oko godinu dana i tri meseca.

U novoj optužnici protiv Šarića u Skaj prepisci optuženi indirektno navode predsednika Apelacionog suda u Beogradu Duška Milenkovića
i visokog funkcionera BIA Marka Parezanovića, ali spominju i tri nadimka: "Oskar", "$" i "Edo", iza kojih se po navodima više izvora NIN-a iz istrage, kriju najviši funkcioneri vlasti. Sagovornici NIN-a sumnjaju da je "Oskar" - predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a "Edo" - tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović. S tim u vezi vrlo je indikativna komunikacija između optužene braćeŠarić, Darka i Duška.

"Markus nas je pitao, takođe, koje garancije imamo kao država ako pomognemo tebi, što smo mi razumeli da možda on zna nešto više s obzirom da je on od poverenja Oskaru i da ima institucionalnu težinu. Jedina naša mogućnost naredna jeste da se sutra vidimo sa Markusom, mislimo da jedino on može da ode kod Oskara i da prezentuje svu ovu papazjaniju i predloži rešenje ili makar pita za pravac. Mislimo brate da ovo jedino može da preseče Oskar, da ni Edo niti bilo ko drugi uz svu dobru volju ne može da preseče..."

"Borimo se dalje, mislimo da je ovo jedini realni put, preko Markusa do Oskara pa da on priča sa sudijama. Brate, mislim da je zaista realna priča da samo on može da odluči i, kako obično radi, u poslednjem trenutku povuče potez. Ali mislim da Oskar hoće da on bude taj koji će na kraju rešiti. Edo je sada O.K. Ja se nadam da će Edo ostati."

Istraga protiv Šarića je započeta novembra 2009, kada je sprovedena akcija Balkanski ratnik, u kojoj je u urugvajskim vodama zaplenjeno više od dve tone kokaina. Zbog te akcije predstavnici BIA, MUP-a i Tužilaštva dobili su međunarodna priznanja. Sve se, međutim, menja kada se Šarić dobrovoljno i pod do danas nepoznatim okolnostima predaje u martu 2014. Svi iz BIA i MUP-a koji su učestvovali u akciji Balkanski ratnik bivaju smenjeni, čak i istražni sudija Dragan Lazarević, koji je odobrio da se presretne komunikacija klana.

Suđenje su sve vreme pratili napadi režimskih medija na sve koji su doprineli otkrivanju kartela i na svedoke saradnike, naročito na ključnog, Nebojšu Joksovića. Pojedini mediji i portali objavili su fotografiju tužioca Saše Ivanića iz službene evidencije MUP-a. Kancelarija poverenika za informacije je utvrdila da je neko iz BIA, kojom je tada rukovodio doskorašnji ambasador Srbije u BiH, Aleksandar Đorđević, nezakonito predao tu fotografiju medijima. Pokrenuta je medijska kampanja i povodom sastanaka na Jelovoj gori 18. aprila 2010, kada su predstavnici tužilaštva, policije i BIA razgovarali sa Draganom Dudićem Fricom, koji je presudom označen kao jedan od organizatora grupe, a koji tada nije bio okrivljen. Kampanju je pratilo i skidanje oznake "državna tajna", na zahtev Šarića, sa izveštaja koji je pisan u BIA skoro četiri i po godine posle događaja na Jelovoj gori, 27. septembra 2014. A oznaku tajnosti je tek u februaru 2015. skinuo šef BIA Aleksandar Đorđević, za čijeg je mandata neko iz tajne službe iz baze izvukao i fotografiju tužioca. U tom izveštaju su i izjave nekih učesnika sastanka iz BIA i MUP date 2013.

Bivši načelnik UKP-a Rodoljub Milović je u intervjuu za NIN i KRIK naveo da je advokatica Lončar dogovorila sastanak Dudića sa tadašnjim direktorom policije Miloradom Veljovićem, sadašnjim savetnikom predsednika Aleksandra Vučića. Dudića je na sastanak, prema rečima Milovića, dovezao pripadnik BIA Miodrag Stojanović, Lončarev kum. "Nemoguća je slučajnost da Lončareva žena ugovara sastanak sa jednim od visokokotiranih ljudi iz narko-klana, a da ga dovozi Lončarev kum, bez obzira na to što je službenik BIA", rekao je tada Milović.

Velika medijska kampanja usledila je i pred drugu prvostepenu presudu, kada su svi režimski mediji objavljivali da su svedoci saradnici promenili iskaze. Te navode je ubrzo demantovao sud, izricanjem osuđujuće prvostepene presude, upravo se pozivajući na svedočenja tih svedoka. Za Šarića stvari nastavljaju da se odvijaju povoljno, toliko da je, kako se navodi u novoj optužnici, u to vreme iz zatvorskog pritvora Specijalnog suda nastavio da rukovodi narko-kartelom. Apelacija zatim donosi odluku da 24. decembra 2021. pusti Šarića u kućni pritvor i to ne na adresu koju je prijavio, već u kuću njegovog prijatelja na Dedinju.

Stvari se naglo menjaju kada iz inostranstva stiže Skaj komunikacija. Osim što je dovela do ponovnog hapšenja Šarića, ona je otkrila mnoge zabrinjavajuće stvari - da postoje sumnjivi posredni kontakti sa predstavnicima vlasti i direktni sa ljudima iz BIA, MUP-a i pravosuđa, kao i sa urednicima i novinarima režimskih medija. Otkrila je ugroženost ključnog svedoka saradnika Nebojše Joksovića, što se, između ostalog, Šariću i optužnicom stavlja na teret.

Otkrivena Skaj komunikacija i optužnica koja je usledila, ipak, nisu prekinule sled povoljnih dešavanja za Šarića. Smenjen je sudija Dejan Terzić, predsednik Veća koje je odbilo brojne predloge odbrane, dok je on kažnjavao novčano Šarićeve advokate zbog odugovlačenja. Promenjeno Veće, kojem predsedava sudija Zoran Šešić, 17. novembra 2023. odlučilo je da se iz dokaza izbaci izveštaj MUP-a, u kojem se navodi ko su osobe koje komuniciraju preko Skaja i da tužilaštvo mora da dokaže da su u pitanju Šarić i njegovi saradnici.

Vuk Cvijić

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati