Hronika

D. Ljutić

23. 11. 2023. 07:00 17

Vučić produžio "tajnu službu" Vulinu

Aleksandar Vučić je svestan da je Aleksandar Vulin ovog trenutka ključna ruka njegove vlasti preko koga može da prati i dobija informacije, šta radi opozicija, šta rade novinari. Zato se i složio sa formiranjem Devetog odeljenja. Osim toga, agencija je poslednjih godina ulagala u najsavremenije, moćne softvere za kontrolu modernih komunikacija, pa treba očekivati da se oni upotrebe sa ciljem stvaranja digitalne autokratije. Društvene mreže, kao mesto aktivizma, biće još strože kontrolisane dok traje izborna kampanja. Vučić zbog sukoba unutar stranke, pre svega sa prvim čovekom srpske policije Bratislavom Gašićem, nikako ne želi tako lako da se odrekne vernog čauša Vulina i dozvoliće mu da iz senke završava započeti posao.

Građanska opozicija je svojevremeno postavljenje Aleksandra Vulina na čelo BIA oštro kritikovala, tvrdeći da će ta agencija biti zloupotrebljena na sve moguće načine, da će biti neka vrsta KGB-a. Ova tajna služba, nikada suštinski reformisana, predstavlja neupitan centar političke i ekonomske moći, bez ikakve civilne kontrole, ne samo u zemlji nego i u regionu.

Poslednjom sistematizacijom, koju je u Bezbednosno-informativnoj agenciji sprovodio bivši direktor Aleksandar Vulin, letos je formirana nova - Deveta uprava za hapšenje. Vulin jeste podneo ostavku, ali po svemu sudeći, svoj posao u službi nije završio. Na sajtu BIA on se i dalje zvanično, sa sve biografijom, vodi kao njen prvi čovek. Nema sumnje da mu je Aleksandar Vučić, imajući u vidu poslednja dešavanja, na neki način nezvanično produžio mandat, barem do njemu veoma važnih izbora 17. decembra.

Naime, kako navode upućeni u rad srpske tajne službe, BIA je poslednjih godina značajno uvećala svoj budžet i unapredila resurse, tako da je Vulin imao i sredstava i alata da se u praksi pozabavi sprovođenjem mehanizama da se u narednom periodu očuvaju pozicije režima, kroz delovanje jednog (njega) dokazanog poslušnika. Vulin je i sada tu da pokriva sve nestabilniju vlast. To može biti loša vest za opozicione segmente društva, jer je reč o čoveku koji ne preza od prekomerne primene sile i drugih izrazito prljavih metoda obračuna.

Vučić je svestan da je Vulin ovog trenutka ključna ruka njegove vlasti preko koga može da prati i dobija informacije, šta radi opozicija, šta rade novinari. Preko te agencije može to sve da sazna. Zato se i složio sa formiranjem Devetog odeljenja. Osim toga, agencija je poslednjih godina ulagala u najsavremenije, moćne softvere za kontrolu modernih komunikacija, pa treba očekivati da se oni upotrebe sa ciljem stvaranja digitalne autokratije. Društvene mreže, kao mesto aktivizma, biće još strože kontrolisane dok traje izborna kampanja.

- Vulin nikada nije bio ruski agent, a da li je uvek voleo Rusiju više od SAD-a, Engleza, nema sumnje i on se time ponosi. Da je radio za nekog drugog, to su laži -  reći će Vučić posle Vulinove ostavke, sa uverenjem da “ovo nije kraj života, niti kraj njihovih zajedničkih uspeha”.

I, po svemu sudeći su nastavili "strogo poverljivo druženje". Jer BIA je i u prethodnom periodu pokazala ambicije da ne samo prati šta se dešava u narodu, već da želi i da utiče na političke procese kod zemalja u okruženju. Pre svega Hrvatske i Crne Gore. Za Vulina, svaka hrvatska vlast, bilo ko da je čini, jeste "ustaška“. Oni koji poznaju njegov "rad", tvrde da će on iz senke sa još više entuzijazma i energije baciti na moguće “tačke pobune” u društvu. Za to ima sve moguće mehanizme i alatke: za razliku od obaveštajnih agencija u demokratskim zemljama, BIA ima mnoga ovlašćenja javne policije.

U ovom trenutku, kako navode naši izvori, Vučić zbog sukoba unutar stranke, pre svega sa prvim čovekom srpske policije Bratislavom Gašićem, nikako ne želi tako lako da se odrekne vernog čauša Vulina i dozvoliće mu da iz senke završava započeti posao.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati